Завршава се берба малине, шанса контролисана производња

Малинари у вишим пределима ваљевског краја приводе крају бербу традиционалних једнородних сорти малине. Сезона је лошија од претходних, због лоших временских услова, који су утицали и на цену. У појединим ваљевским селима одлучују се за контролисану производњу малине, како би остварили бољу цену.

У ваљевском селу Брезиовице, производе малину у контролисаним условима. Због веће откупне цене, за 50 динара по килограму, готово свако домаћинство, малинарством се бави, на овај начин.

"Мало и цена мада је има више посла око ове производње. Нема прскања хемијским препаратима ни корова, исто тако од хладњачара коме дајемо малину, имамо стручњака који нас упућује са чим може да се прска малина, не може да се прска", каже Богосав Калабић из села Брезовице код Ваљева.

Већина мештана своју малину предаје у локалној хладњачи, код својих комшија, у домаћинству Томића, који већ две године успешно откупљују малину по стандардима контролисане производње.

"То су захтеви које поштујемо и они и ја и боримо се да испоштујемо. До сада нисмо имали никаквих проблема", каже власник хладњаче Драган Томић.

Упркос потешкоћама и отежаим условима производње, у Брезовицама су оформили и своју задругу.

"Брезовице органик, тако смо и у називу задруге нагласали да ми желимо да се бавимо органском малином. Очекујем да ћемо остварити већи профит, то је првенствено циљ, цена је увек мотив", објашњава председник удружења "Воће-Повлен" Сретен Милутиновић.

Мештани Брезовица имају и свој Дан малине, где се промовише квалитет њиховог производа, који задовољава и најпробирљивије светско тржиште.

Можда би воћари овог села могли да послуже као пример осталим малинарима да се и у тешким сезонама може до боље зараде.

број коментара 0 пошаљи коментар