Зелени ваучери за најбоље пројекте

Европска банка за обнову и развој доделила је најбољим пројектима прву траншу од 300.000 евра у виду зелених ваучера. Ради се о предузетницима који уз помоћ науке имају најбоље пројекте за енергетску ефикасност и климатске промене и еколошку заштиту.

Велика привреда,  велики пројекти. За мала предузећа сви су пројекти велики и добродошли, а посебно бесповратна средства за најбоље иновативне пројекте који у просеку износе од по 13.000 евра. Фирма "Фепло" у Чачку производи грађевинске плоче које су отпорне на ватру и воду, а не садрже канцерогени лепак.

"Наша плоча је тотално еколошка, што значи да у њој нема никаквих лепкова, чак шта више, ми склањамо тетрапак са улице и од њега и од рециклираног терапака поравимо нашу плочу", каже Владимир Јаковљевић из фирме "Фепло".

Знања у Србији има, али наука никако да се довољно повеже са привредом. Зато су научници у пројекте укључени као ментори. Мирко Коматина је осмислио измењиваче топлоте на котловима који доносе велике уштеде.

"Котао на био масу, практично захтева техничку припрему воде и један део паре се испушта у атмосферу што значи велики губитак. У овом случају ми решавамо проблем. Смањује се губитак воде хемијски припремљен у атмосферу, а с друге стране смањује се потрошња горива", каже Коматина, иначе професор Машинског факултета у Београду.

Некада су наша велика предузећа наручивала послове без тендера. Сада је ситуација таква да државни институти не могу до посла у државним фирмама без тендера, па су и мала предузећа нова шанса.

"Овде је реч о ваучерима који најбоље одговарају на климатске промене. Дакле, то је зелена економија и тројство у којем мале фирме долазе до знања преко науке, коју ми финансирамо, и о иновативним производима који лакше долазе до суфинансирања и тржишта", каже Шарлот РУЕ, директор ЕБРД-а за Југоисточну Европу.

И економија има своје трендове. Сада је светски тренд такозвана зелена економија јер осим што је иновативна лакше налази пут до тржишта уз бољу цену.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво