За три године заплењено 13 милиона евра

Током протекле године на царини је заплењено 4,5 милиона евра, а током претходне три године укупно 13 милиона евра, рекла је помоћница директора у Сектору за контролу примене царинских прописа Соња Лазаревић.

Царински службеници су до сада током ове године запленили 1,5 милиона евра, рекла је Лазаревићева на Савском пристаништу, где је Управа царина страним туристима поделила брошуре у којима се налазе све информације о правилима која се примењују у путничком промету у Србији.

Према речима Лазаревићеве, пријаву готовог новца најчешће избегавају грађани из Западне Европе, углавном турске и албанске националности, који прелазе преко територије Републике Србије.

Највећи број прекршаја који се односи на пријаву готовог новца откривен је на Батровцима, у Градини и Прешеву.

Лазаревићева је подсетила да су путници дужни да пријаве сав готов новац изнад 10.000 евра и додала да је често непријављен новац већи за три, четири па чак и десет пута од дозвољеног износа.

Истакла је значај оперативног рада и сарадњу са државним органима као и са страним царинским службама са којима се размењују подаци. 

"Јер се најчешће тај новац користи за финансирање тероризма, куповину оружја, наркотика", наводи Лазаревићева. 

Цариници на Савском пристаништу кажу да они који путују бродом најчешће поштују правила. Ту најчешће пристају гости из Немачке, Британије, Америке и Аустралије.

"Чешће су то питања где могу добро да се проведу, поједу, мало питања за саму царинску службу јер су то људи који остављају свој новац на броду", каже Радмила Станојловић Ружић из Царинског реферата Савско пристаниште.

А да би новац у Србији трошили и поново дошли, царина не би требало да буде само место за упознавање са прописима.

"Тај први утисак који туриста има када дође у Србију, тај улазак и гранични прелаз су јако важни, јер уколико смо ту пријатни и расположени и пружимо све потребне информације, онда ће они бити задовољнији својим боравком у Србији", додаје Марија Лабовић, директорка Туристичке оранизације Србије.

Да се одмор не би претворио у стрес, било би добро проверити правила путовања до жељене дестинације.

број коментара 0 пошаљи коментар