Боровница из Србије преко Орашца ка свим крајевима света

Холандска компанија "ABB Grovers" отворила је у Орашцу откупни центар, који ће у првој фази имати капацитет 50 тона боровница дневно. Тако ће српске боровнице бити пласиране у Холандији и земљама Европске уније. То воће је веома тражено и у Америци, где се у маркетима продаје и за 30 евра по килограму.

Боровнице из целе Србији од јуна ће, преко Орашца и тамошње хладњаче, пут света. За почетак 50 тона дневно, а како боровница постане популарнија, очекује се и три пута више.

Војиновићи у Бањи код Аранђеловца гаје је већ девет година, имају засаде на хектар и 50 ари, и примењују такозвану густу садњу. 

"У Европи је то већ заживело, конкретно у Аустрији, код нас је још у повоју. Ове саднице су засађене прошле године у априлу, ове године је прва берба и видећемо како ће то све изгледати", наводи Јовица Војиновић из Аранђеловца.

Милан Милинић из Орашца тек почиње да се бави боровницама, на класичан начин, уз сопствени систем наводњавања и очекује одличан род – око две тоне.

"Добра је, и има добру цену, зато што стиже у јуну, месецу кад је нема нигде у Европи. У мају стиже из Чилеа, Аргентине и онда у јулу из Пољске", наводи Милинић.

Педесетак боровничара окупљених у шумадијском удружењу очекују 30 тона рода. Међу првима у посао су ушли Максимовићи и већ годинама извозе воће светског квалитета.

"У Европи, Немачкој, Аустрији, било где, купац боровница погледа на кутији етикету и тамо пише глобал геп број и онда он може да види одакле је та боровница дошла, чиме је третирана, чак и ко је брао и када је брао", наводи Марко Максимовић из Божурње.

Холандска компанија планира да откупи комплетан род боровнице у Србији.

"Овде ћемо складиштити и контролисати квалитет и извозити боровнице. Количине за извоз су неограничене јер су захтеви тржишта огромни. У наредном периоду боровнице ћемо и паковати у Орашцу", наводи Фред Доувен из холандске компаније "ABB Grovers".

У Србији је боровницом засађено 700 хектара, држава воћарима враћа половину новца уложеног у нове засаде.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво