Како наћи равнотежу између жеља пензионера и могућности буџета?

Вест да Међународни монетарни фонд предлаже Влади да укине Закон о привременом умањењу пензија из 2014. године отворила је полемику и међу пензионерима и међу стручњацима. У Влади кажу да неће предлог коментарисати док се разговори не заврше.

Пажљиво и по мери свих тражи се решење за питање које се тиче 1.700.000 људи у Србији који су завршили радни век. Закон о привременом уређењу начина исплата пензија формално није био орочен. Ипак, односио се на кризу.

Ако би закон био укинут, како предлаже ММФ, пензије до 25.000 динара не би се повећале. Минимално би биле увећане оне од око 30.000, а највећу повишицу добили би пензионери који примају више од 50.000 динара месечно, којима је и умањење и било највеће.

Питање је како наћи равнотежу између пензионера и државне касе.

"Не може одједанпут, не може на брзину, морају се направити калкулације и морају се поштовати неки критеријуми очувања макроекономске равнотеже, и у том смислу принцип постепености је незаобилазан", указује Миладин Ковачевић, директор Републичког завода за статистику.

Фискални савет је израчунао да, ако би се Закон о привременом умањењу пензија одмах укинуо, то би значило додатно издвајање из буџета од 25 милијарди динара.  

"То јесте велики износ за буџет, ми смо зато и дали решење да, ако је немогуће у једној години укинути закон, да се иде у фазно укидање током пар године, па да се током ове године пола тог закона укине, а у другој години друга половина", напомиње Никола Антипармаков из Фискалног савета Србије. 

Део опозиције тражи посебну скупштинску седницу на којој би се расправљало о враћању смањених пензија. Синдикати пензионера захтевају повлачење тог закона и укидање казнених поена за превремено пензионисање.  

"Они (Фискални савет) су предложили три варијанте, ми подржавамо тачку која се односи на потпуну ликвидацују овог закона, односно његово повлачење, јер је то једино правно одрживо, све друго што се предлаже није валидно и правно је дискутабилно", каже Живомир Тешић из Савеза пензионера Србије.

"Деведесет и осам одсто пензионера са пензијама испод 60.000 динара имаће веће пензије него што су имали 2014. Само њих 1,7 одсто који су имали пензије веће од 60.000 имаће за нијансу мање него што су имали 2014. Да би људи разумели, ММФ од нас тражи да свима овима идемо у рикверц, да би се овде пре свега вратиле највише пензије, а сиромашни пензионери да немају никакво повећање. Наше је да заштитимо најсиромашније", поручио је председник Србије Александар Вучић.

У Влади не желе да коментаришу препоруку ММФ-а док се разговори о новом аранжману не заврше.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво