Војвођани незадовољни буџетом

Приликом формирања буџета Србије мора се поштовати уставна норма по којој Војводини припада седам одсто републичког буџета, изјавио председник Извршног већа Војводине Бојан Пајтић. Покрајински секретар за финансије тврди да је Војводина оштећена за 15 милијарди динара.

"Устав мора бити примењен и о томе нема никакве дилеме нити расправе, јер нижи акт не може бити противан уставу. Ако је нацрт новог буџета, који лично још нисам видео, тачан то би било противуставно", рекао је Пајтић.

Покрајински секретар за финансије Јовица Ђукић потврдио је да према уставу Војводини припада седам одсто републичког буџета, као и да је у буџету Србије за 2009. годину за Војводину предвиђено 35 милијарди динара, што је за 15 милијарди мање од уставом гарантованог оквира.

Савез војвођанских Мађара најавио је раније да неће гласати за нови буџет Србије, уколико Војводина буде оштећена, а предлог буџета критиковала је и Лига социјалдемократа Војводине.

Посланик Савеза војвођанских Мађара Балинт Пастор изјавио је да нема разговора о томе да ли треба да се поштује Устав који прописује да најмање седам одсто републичког буџета припада Војводини.

Пастор је истакао да Влада Србије мора да измени предвиђени буџет који је противуставан и да обезбеди да Војводина добије најмање 50 милијарди динара, колико јој по Уставу припада.

"Чуо сам да Влада сутра можда неће разматрати буџет што сматрам добром вешћу са аспекта да размишља да ипак измени радну верзију буџета, повећа средства за Војводину и омогући да мирне савести гласамо за буџет", рекао је Пастор.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво