Одржани састанци немачких и српских привредника, договорени први послови

Представници немачких компанија из покрајине Баден-Виртемберг, који бораве у Београду у склопу званичне посете Србији премијера те покрајине Винфрида Кречмана, одржали су стотине кратких "Б2Б" састанака са српским привредницима, а договорени су и први послови.

Предузећа из Немачке ових дана у Србији траже, уз подршку Немачке привредне коморе, добављаче и произвођаче у области металопрераде, прераде пластике, аутоиндустрије, ваздухопловне, грађевинске и дрвне индустрије, као и из сектора енергетске ефикасности и информационих технологија.

Власник компаније за консалтинг и пројекте из области енергетске ефикасности "Лен" из Немачке Мирко Крук каже за Танјуг да успешно сарађују на неколико пројеката у Србији и најављује нове.

"Иако уговори нису званично потписани, план је да до лета у Србији отворимо Центар за енергетску ефикасност, заједно са аустријским компанијама, а то ће бити велика инвестиција у вашој земљи", каже Крук.

Његова фирма сарађује са техничким факултетима у Србији, а студентима ових факултета омогућено је да учествују на пројектима из области енергетске ефикасности.

"Заинтересовани смо да ступимо у контакт и са српским предузећима којима можемо да помогнемо да смање енергетску потрошњу и тако остваре профит", поручује Крук.

Како би се српске фирме лакше "пласирале" на захтевно тржиште Немачке, саговорници Танјуга оцењују да је неопходно да наша предузећа поштују строга правила која потенцијални партнери постављају пред њих.

Консултант за немачко-српске инвестиције Ненад Ћировић оцењује да су "Б2Б" састанци у Београду добра прилика за свако предузеће из Србије да одмери своју снагу и да евентуално отвори фирму и у Немачкој.

"Директни састанци су сјајна платформа преко које предузећа из Србије могу да се појаве и затим позиционирају на немачком тржишту, а не само да немачка и страна предузећа долазе код нас већ и да наша иду у иностранство", сматра Ћировић.

Убеђен је да ће се наредних година променити тренд што се тиче одласка наших људи на рад у Немачку и да неће бити толико "одлива мозгова појединачно".

Изразио је наду да ће фирме из Србије отварати предузећа у Немачкој.

Дејан Обрадовић из "Тим пак" компаније из Горњег Милановца која се бави, између осталог, и производњом и обрадом машинских делова, каже да има велика очекивања од немачко-српских састанака и посете привредне делегације Србији.

Очекује да ће састанци на којима је његово предузеће учествовало ускоро дати и прве резултате, након што се немачке колеге врате својој кући и "скенирају" предложене уговоре о сарадњи.

Састанци у београдском хотелу "Метропол" смењивали су се као на траци, један за другим, а пре сусрета са представницима немачке компаније "Хелер машиненфабрик" Момир Вукосављевић из "Утва силоса" каже да је још 1996. године остварио први пут сарадњу са том немачком компанијом.

Сада, каже, дошао је да их подсети на некадашњи сусрет и да понуди нову сарадњу.

"Производимо челичне цеви и извозимо их у Немачку годинама уназад. Извозимо око 2.000 тона челика, а они наручују од нас јер смо јефтинији у односу на европске цене", каже Вукосављевић и напомиње да Немаци траже рад и дисциплину у пословању, да поштују сваки договор, али да су зато "добре платише".

Тако немачка предузећа види и Снежана Обрадовић, директорка предузећа "Алеђо" из Борче која се нада да ће њена фирма након данашњих састанака изаћи на захтевно немачко тржиште.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво