Кајсија највише страдала због снега и мраза

Средином јануара изузетно топла недеља утицала је да се неке воћке раније пробуде из зимског мировања, а мраз у фебруару оштетио је у првом реду кајсију. Стручњаци поручују да је још рано за процену какав ће бити овогодишњи род воћа.

Зима и пролеће изгледа да су ових дана заменили места. Јуче је било снега у већини места, а тако ће бити и наредних дана. У небо свакако гледају воћари.

"Џаба је обилазити кад је виша сила. Ово је фабрика под ведрим небом", каже Војкан Томић, воћар из Миоковаца код Чачка.

Ретко који пупољак није захватио мраз, а кајсију узгаја на пет хектара. Слично је у читавом селу, где се кајсија производи на чак 250 хектара. Најављени јутарњи мразеви наредних дана додатно ће, каже, угрозити воћке.

"Мраз који је био у фебруару скинуо је наше домаће чачанске кајсије педесет посто, а роксане и заклопачке руже и осталих сорти је скинуо осамдесет одсто. Сада, ако буде још један мраз,  јављају минус седам-осам, ја мислим да нећемо имати кајсију да поједемо", каже Војкан Томић из удружења Миоковачка кајсија. 

Слично је и у средњем Банату. Веома ниске температуре почетком марта оштетиле су засаде раних сорти воћа.

"Ако тако настави са шоковима, неће бити добро. Наиме, посебно је опасно када се у априлу буду појавили први цветови и минус два-три степена, то ће бити погубно", каже Бранислав Прохаска, воћар из Зрењанина.

Још је рано говорити о приносу за ову годину, поручују из чачанског Института за воћарство.

Оцена је да је кајсија највише страдала.

"На подручју централне Србије и Чачка дошло је до смрзавање 40, 70, 80 процената кајсија, значајно већа штета је на подручју Војводине, негде и до 100 процената", каже Милан Лукић, директор Института за воћарство у Чачку.

Ефикасни системи заштите од мраза веома су скупи, а ретко се примењују и у земљама Европске уније.

"Мало је тога што произвођачи могу да предузму, за оне на мањим просторима можда паљење сена, сламе и неке друге мере, али таквих је засада веома мало", каже Лукић.

На југу, у топличком крају, где се највише узгаја шљива и вишња, до сада није било већих штета због променљивог времена.

"Можемо само да се надамо да температура неће пасти испод минус пет степени. Минус пет је граница да у овој фази шљива може да прође без оштећења", каже Никола Убавић, воћар из Блаца.

По календару радова, током марта у воћњаку следи резидба малине и купине, али и заштита од касних пролећних мразева. Прогнозе, нажалост, говоре да ће мраза бити и у априлу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво