Најскупљи квадрати у Београду, најјефтинији у Пироту, Врању...

На тржишту некретнина у Србији највише се тргује становима, а прошле године продато их је готово 34.000. Нешто мањи промет остварен је на тржишту пољопривредног земљишта. Према подацима Републичког геодетског завода, цена квадрата стамбеног простора и даље је највиша у Београду, а најнижа у Пироту, Врању, Лесковцу и Ваљеву.

Да би купила стан у центру Краљева, породица Николић је прошле године продала кућу од 200 квадрата у селу.

"Кућа у селу је продата испод сваке цене, а стан смо купили у старој градњи зато што је много квалитетнија градња, а цена је била 600 евра по квадрату", каже Оливера Николић из Краљева.

Да многи Краљевчани размишљају слично као Оливера, показује и то што је цена квадрата у старој градњи мировала, док је прошле године новоградња била јефтинија за петину него 2016, што је највећи пад у целој земљи.

"Мало због слабе градње у граду, мало због неповољније економске ситуације, слабијег бонитета клијената, пројеката. Мада, што се тиче квалитетне новоградње, на доброј локацији, она је остала на истом нивоу", каже Мирјана Кузмановић из Агенције за промет некретнина из Краљева.

И у Чачку без много градилишта, у понуди углавном староградња за око 550 евра по квадрату.

"То је отприлике нека врхунска цена. Једино мали станови као што су гарсоњере, једнособни станови који иду негде око 25 квадрата, они су нешто скупљи и иду негде до 600, 650, до 700 евра", рекао је Ратомир Симовић из Агенције за промет некретнина из Чачка.

Највише станова купљено у Београду

У главном граду је прошле године највише станова пазарено, иако су цене углавном расле.

У Старом граду је новоградња просечно плаћана 1.950 евра по квадрату, на Врачару 150 евра јефтиније. Квадрат у Новом Саду коштао је 1.050 евра, Крагујевцу 850, Нишу 800 евра.

У Вршцу је за годину дана продаја пала за петину. Углавном се купују станови, иако су куће у граду готово упола јефтиније, од 300 до 500 евра по квадрату.

"У Вршцу имамо захтеве за куће које су до неких 50.000 евра с обзиром на то да је кредитна способност људи у Вршцу максимално до 40.000-45.000 евра. Скупље куће иду доста тешко", каже Златица Стојановић из Агенције за промет некретнина. 

Прошле године, најскупље некретнине продате су у престоници – две куће на Дедињу за по 1.300.000 евра.

број коментара 4 пошаљи коментар
(четвртак, 08. мар 2018, 10:16)
anonymous [нерегистровани]

stanovi

stvarno nezamislivo male cene slovima dzaba.plate su male i to su za sada normalne cene periferija londona 7000 kvadrat.

(четвртак, 08. мар 2018, 09:41)
anonymous [нерегистровани]

Stanovi

Pozdrav svima u Srbiji ,zelim vam da sto vise kupite stanova i kuca. Stose tice stanova citam u ovom tekstu i komentare stanovi su preskupi . Ja zivim na Zapadu i kupiosam stan verovali me ili ne manje od 1000 eura po metru kvadratnom periferija grada extra nemam govora . Zelim vam svako dobro puno zdravlja novca , stanova i , kuca ali po manjim cenama .

(четвртак, 08. мар 2018, 09:11)
anonymous [нерегистровани]

Цене европске плате афричке

у Београду су цене станове на европском нивоу, вероватно међу најскупљима у Европи, а плате на нивоу афричких земаља.

(среда, 07. мар 2018, 22:32)
anonymous [нерегистровани]

Корекција

Могуће је да нисте узели у обзир источни део Србије, поготову Мајданпек, у којем се станови могу купити између 200 и 300€ по квадратном метру, па су станови тамо ипак најјефтинији у Србији.