Шта се финансира пројектима прекограничне сарадње Србије и Хрватске?

Пре недељу дана државна делегација на челу са председником Вучићем била је у званичној посети у Хрватској. Једна од тема била је и прекогранична сарадња коју Србија, као земља кандидат за чланство у Европској унији има са Хрватском, чланицом Уније. То је начин да се побољша укупна сарадња две земље.

У корист оба народа и грађана пограничних подручја, већ више од деценије Србија и Хрватска заједнички конкуришу за средства из европске касе. То најбоље знају Шапчани који заједно са Славонским Бродом нижу пројекте – од пољопривреде, преко сарадње у одбрани од поплава, за коју су од Европске уније добили више од 400.000 евра.

"Након тога смо конкурисали за наставак првог и најуспешнијег пројекта такозвани 3-Р пројектом Roses for Age чија је вредност 240.000 евра, а тиче се унапређења пољопривреде – хортикултуре, и свакако подизања капацитета када је у питању привлачење средстава из ИПАРД фондова. Тим пројектом је унапређен Фестивал Ружа Липолиста, а и ове године ће бити финансиран из истих средстава", истиче начелница Одељења друштвених делатности града Шапца Бојана Младеновић.

У 38 пројеката, у првом прекограничном програму са Хрватском, око 13,5 милиона евра уложено је у очување животне средине, економску и сарадњу локалних институција.

"Тотална финансијска локација за перод 2014–2020. износи 34,2 милиона евра, а биће финансирани пројекти који имају за циљ да допринесу побољшању квалитета социјалних и здравствених услуга, промовисању обновљивих извора енергије, заштити животне средине, очувању културног историјског наслеђа, туризму као и побољшању конкурентности у пограничном пределу", каже Михајило Дашић из Министарства за европске интеграције.

Наглашава да се успешна сарадња огледа и у 23 пројекта који се тренутно имплементирају, а спроводи их 47 српских институција.

Изузетан значај за Србију 

У Центру за европске политике сматрају да је у овој фази претприступних преговора прекогранична сарадња изузетно важна за Србију.

"Кроз пројекте прекограничне сарадње различита удружења предузетника, Регионалне развојне агенције које такође могу да учествују у овим програмима, могу да креирају различита партнерства, па различите кластере, да на тај начин повежу привреду и да обезбеде пласман на нека нова тржишта", рекла је Ранка Миљеновић из Центра за европске политике.

Прекограничну сарадњу кочи једино обавезно учешће да би се новац повукао из европске касе.

"Сада радимо на неком механизму да се успостави трајни механизам како би се обезбедила средства за предфинансирање", навео је Дашић.

У Влади до краја марта најављују други позив за учешће у прекоганичним програмима са Хрватском, вредним више од 15 милиона евра.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво