Могу ли банке да наплаћују трошкове за обраду кредита

После прве пресуде коју је Апелациони суд потврдио у корист клијента који је тужио банку за незаконито наплаћене трошкове за обраду кредита у Удружењу Ефектива велико интересовање. Само јуче око 50 клијената интересовало се за покретање тужбе, а протеклих неколико дана око 2.000 људи најавило је да ће тужити банке.

Удружења кијената могу да отворе шампањац јер су доживела сатисфакцију да некада неприкосновене банке све више губе судске спорове против кијената и то по разним основма.Отуда у У Ефективи охрабрују људе да истрају у процесима.

"Ми смо убеђени да ће сви ови правоснажни поступци бити окончани у корист кијента То потрврђују и ове пресуде које смо недавно добили. То потврђује и допис НБС у којима их упозорава да је незаконита наплата провизије за обраду кредита и на то упућује пресуда Високог касационог суда из 2000. године да банка нема трошкове за обраду кредита, да не може да их наплаћује процентуално и да ако их је имала, она мора да их докаже", наводи Дејан Гавриловић из Ефективе.

Саша Девић тужи банку већ неколико година али и Националну корпорацију која није успела да докаже трошкове обраде осигурања које је наплаћивала. Верује да ће од банака наплатити неколико хиљада евра на име незаконито наплаћене обраде кредита, а да га иницијални трошкови тужбе коштају око 200 евра, али да верује судовима.

"Ја сам у септембру поднео тужбу већ сам имао једно рочиште крајем децембра, следеће је заказано у марту. Потпуно сам био неинформисан од стране банке који су моји трошкови. Нисам знао шта осигуравам и нисам знао вредност уговореног процента који плаћам за уговарање кредита", истиче Девић.

У Удружењу банака обратили су се саопштењем. Наводе да је пресуда апелационог суда двосмислена и базирана на закону о облигационим односима. Посебно им није јасно зашто је спорна наплата обраде кредита када је то кажу пракса у региону.

У другом удружењу кијената сматрју да би требало бити опрезан при покретању судских спорова за обраду кредита јер се судска пракса стално мења.

"Судска пракса ће тек битно да се формира по овом питању а ја верујем у корист кијената управо зато што је обрада кредита била услов који су банке наметнуле као нужан услов за добијање кредита, наметнут услов који нема упориште у закону", каже Јелана Павловић, адвокат у ЦХФ Србија.

У Народној банци истичу да пажљиво прате одлуке судова и да ће у складу са законском обавезом очувања финансијске стабилности поступати опрезно а ако је неопходно предузимати одговарајуће мере које НБС има у својој надлежности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво