Кредит за одржавање путева и јавних објеката – ригорозна контрола и плаћање по учинку

Са кредитом од 100 милиона евра који је прошле седмице Светска банка одобрила нашој земљи, финансираће се одржавање путева и побољшање енергетске ефикасности и безбедност јавних објеката и установа у градовима и општинама. Следи ригорозна контрола тог новца, а кредит је специфичан јер ће извођачи радова бити плаћани по учинаку, тек по завршетку посла.

Из кредита Светске банке, 60 милиона евра намењено је одржавању 8.000 километара путева у нишком, врањском и крушевачком крају. У Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, који са предузећем "Путеви Србија" реализује тај посао, кажу да ће први пут путаре тражити на јавном тендеру што ће бити и трајна пракса.

"Циљ је да до краја идуће године имамо покривених свих 15.000 километра одржавања путева према учинку. То значи да ћемо се у будућем периоду више фокусирати на квалитет изведених услуга него на количине материјала, радова, људства и механизације који су углaвном биле до сада у уговорном односу које имамо са путарским предузећима", каже Миодраг Поледица, државни секретар у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Путеви ће се одржавати у складу с временским приликама, па се набавља и 18 метео-станица. Тачно ће бити прописано колико времена треба за који посао.

"На пример, тачно у року од два часа од престанка снежних падавина путарско предузеће ће имати рок да доведе пут на ниво трења који је прописан уговором. Ако то доведе у року од три сата држава ће имати могућност да наплати пенале том путарском предузећу", каже Поледица.

Осталих 40 милиона евра кредита Светске банке биће утрошено за побољшање енергетске ефикасности у 234 јавна објекта у локалним срединама. Носиоци посла су Министрство енергетике и Владина Канцеларија за управљање јавним улагањем, а радиће се изолација, мењати столарија, канализационе и водоводне цеви, котлови и омогућити грејање на биомасу.

"Ради се о објектима у сектору здравства и просвете и социјалне заштите и ту гледамо и најмање сеоске амбуланте и сеоске школе, али и велике и значајне објекте где реконструкција захтева неупоредиво више напора и више кошта", наводи Марко Благојевић, директор Канцеларије за управљање јавним улагањима.

Само тај пројекат смањиће емисију угљен диоксида за 19.000 тона и донети огромне уштеде енергије што ће умањити и рачуне за струју и грејање.

"Ово је мало специфична кредитна линија, у смислу да се новац повлачи по завршеним радовима. Не можемо да узимамо фирме које то не могу да ураде. Ми смо гарант да ће постићи стандард који се очекује од нас", каже Стевица Деђански, државни секретар у Министарству рударства и енергетике.

Иначе, на владином списку за унапређење енергетске ефикасности је 500 објеката. До сада су комплентно, од пода до крова обновљене 123 јавне зграде и установе широм Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво