"ММФ ће наставити да подржава реформе у Србији"

Делегација Србије коју предводе гувернер Народне банке Јоргованка Табаковић и министар финансија Душан Вујовић састала се у Вашингтону са извршним директором Међународног монетарног фонда Тао Зангом и директором за Европу Полом Томсеном који су потврдили да ће ММФ наставити да подржава Владу Србије у спровођењу реформи, саопштило је Министарство финансија.

Тема састанка, одржаног у оквиру јесењег заседања те финансијске институције и Светске банке, била је анализа постигнутих резултата у спровођењу мера које су договорене аранжманом из предострожности који је Србија потписала са ММФ-ом.

Тао Занг је, како је наведено у саопштењу, "похвалио вредан рад Владе Србије у напорима да ојача домаћу привреду и спроведе тешке реформе".

Он је рекао да је намера ММФ-а да настави да пружа интензивне подршке Влади Србије у реформама који воде ка повећаном поверењу инвеститора и потенцијалном расту који подржава актуелни аранжман.

Јоргованка Табаковић је истакла да су у претходном периоду постигнути значајни резултати на плану макроекономске стабилизације.

"Инфлација је стабилизована на ниском нивоу, инфлациона очекивања су усидрена око циља, успешна фискална консолидација резултира падом јавног дуга, премија ризика Србије је на историјском минумуму као и каматне стопе на кредите привреди и становништву, док је учешће проблематичних кредита смањено за трећину од почетка примене стратегије за њихово решавање (август 2015. године)", казала је Табаковићева.

Додала је и да је дефицит платног биланса око 2,5 пута нижи у односу на 2012. годину, као и да је извоз роба и услуга и ове године у зони двоцифрених стопа раста и да је посебно изражен у прерађивачкој индустрији.

"Наставља се висок прилив страних директних инвестиција, које су у досадашњем делу године надмашиле прошлогодишњи висок ниво", истакла је гувернерка НБС и указала да је и ове године Србија додатно напредовала на Глобалној листи конкурентности, за 12 места, највише захваљујући повољнијем макроекономском окружењу.

Министар финансија Душан Вујовић је рекао да је Србија реализовала највећи број задатака из договора са ММФ-ом и да је оснажила своје финансије.

Он је истакао да ће преостале реформе Влада Србије спровести у целини и на најбољи начин, додавши да очекује да ће ефекат који буде постигнут имати позитиван утицај на привредни раст, запосленост и буджет.

"Поносан сам на резултате у смањењу јавног дуга на нивоу централне државе на 65,4 одсто као и на остварени буџетски суфицит од око 66,5 милијарди динара. Сигуран сам да ћемо бити позитивно оцењени и у последњој, осмој ревизији аранжмана што уједно представља недвосмислен сигнал инвеститорима да улажу у српску економију", рекао је Вујовић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво