Српска фабрика стакла из Параћина отишла у стечај

У привредном суду у Крагујевцу је одржано друго поновљено рочиште о увођењу стечаја над  Српском фабриком стакла у Параћину.

Привредни суд у Крагујевцу на данашњем рочишту уважио је захтев чачанске фирме "Вексилум Балкан" о покретању стечаја над параћинском фабриком. Чачанска фирма од параћинске стакларе потражује више од 47 милиона евра на име дуга који је настао током 2012. и 2013. године.   

Тада је власник стакларе била буграска фирма "Глас индустри".

Бранислав Јововић председник Привредног суда у Крагујевцу и стечајни судија у овом поступку каже да је укупно потраживање чачке фирме 47.286.511 евра, од чега је 40 милиона евра на име главног дуга, а остало је камата.

Потраживање је доспело и није наплаћено. Стечајни разлог, на који се предлагач позива, је да стечајни дужник, није у року од 45 дана од доспелости измирио обавезу у целини предлагачу. То је по закону, каже Јововић, довољан разлог, да се отвори стечај над стечајним дужником.

На одлуку о отварању стечаја параћинска фабрика има рок жалбе од осам дана и уколико се буде жалила, коначну одлуку донеће Привредни апелациони суд.

У Привредном суду у Крагујевцу очекују да би то могло да буде за два месеца. Како кажу, отварање стечаја не значи крај за српску фабрику стакла и за око 800 запослених у њој, већ покушај да се фабрика реорганизује или прода као правно лице.

"Фабрика стакла запошљава велики број радника, ту су и њихове породице. Због тога је важно што ће она наставити да ради и бити ангажован један број радника по уговору", објаснио је Јововић раније данас за Бету.  

Да подсетимо, на првом рочишту крајем маја, одбачен је захтев о покретању стечаја над Српском фабриком стакла у Параћину.

Стаклара у Параћину има 825 радника, а њен рачун је у блокади од новембра 2016. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво