Канађани траже злато код Бора

Ћерка-компанија канадског "Невсуна", "Ракита", откупила је 250 хектара земље у Бору, а планира да откупи још око 600 хектара. Јер шест километара јужно од Бора планира отварање рудника злата. Истражну лиценцу добили су 2004, да би пре пет година бушотина "Чукару Пеки" показала невероватан резултат – бакра и злата на том потезу има три одсто у тони руде, што то место сврстава међу најбогатија налазишта на свету.

Рудно лежиште "Чукару Пеки" представља велики економски потенцијал за Бор и околину. Процењује се да ће у наредне две године, за изградњу пратећих рударских капацитета, бити потребе за ангажовањем око 1.200 радника.

Дозволу да отворе рудник још немају, али земљу већ откупљују. Тако су постали власници око 250 хектара земље у околини Бора, по просечној цени од 60 динара за квадратни метар.

Крста Благојевић из Џановог Поља задовољан је ценом коју је добио. "Коректно су и платили, на време све, нису на рате", каже Благојевић.

"Имам сазнања са зборова грађана, од мештана, да баш и нису задовољни, они упоређују цене које је платио рудник који већ постоји, РТБ", истиче Властимир Ћосић, председник МЗ Брестовац.

Тржишна цена земље у том крају је тридесетак динара по квадрату, тврде у компанији "Ракита". Овлашћени судски вештак који је то израчунао није био спреман да нам објасни како је дошао до те калкулације.

У зависности од класе земље и других карактеристика, компанија "Ракита" је склапала уговор са сваким продавцем посебно.

"Сврха куповине земљишта је да евентуално једног дана када се буде ишло у процес исходовања дозвола омогући експлоатационо право и самим тим да се изводе рударски радови и изграде рударски објекти у сврху експлоатације минералних ресурса, у овом случају бакра и злата", напомиње Александар Вуловић, менаџер за дозволе и комуникацију "Ракита експлорејшен".

У Општини Бор формирана је комисија у којој су стручњаци са Техничког факултета и Института за бакар и из РТБ-а. Њихов задатак је да прате цео процес пре отварања рудника.

"Доћи ћемо у ситуацију да ће се Бор наћи између севера и југа на два рудника, морамо поставити неке принципе и темеље како ће изгледати тај будући рудник. Ми ћемо све извештаје слати Влади Републике Србије, да буду упознати са оним што будемо радили на заштити интереса општине Бор и заштити интереса наших грађана", указује Александар Миликић, председник Општине Бор.

Ракита планира отварање рудника 2021. године. Претходно је неопходно да за то добију дозволу државе.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво