Подршка малим предузећима да развију посао

Министарство привреде расписало је јавни позив малим и микро предузећима за доделу бесповратне помоћи кроз Програм подршке малим предузећима за набавку опреме који представља комбинацију повољних банкарских кредита и бесповратних средстава државе. Привредни субјекти који су заинтересовани за учешће у Програму, захтев за бесповратну помоћ подносе заједно са кредитиним захтевима у једној од банака или лизинг кућа које су партнер на Програму.

Услови кредитирања су повољнији и не морају бити обезбеђени хипотеком на некретнинама, већ пре свега залогом на опрему која се набавља. 

Пре готово три деценије предузеће Бошка Милинковића почело је да се бави трговином резервних делова за пољопривредну механизацију. Како би проширио пословање, одлучио се и за производњу делова. Данас, осим домаћих, купце има и у иностранству. Опрему, каже, због квалитета мора да обнавља често, али до нове не долази лако.  

"Довести до тога да мала и средња предузећа немају у својим фирмама толико запослених, да они могу да прате те административне послове или захтеве који се траже од њих код коришћења средстава или било чега другог, већ да се то доста упорности", сматра привредник Бошко Миленковић.

Како би се олакшало привредницима, ресорно министарство покренуло је Програм за набавку производне опреме који је комбинација банкарских кредита и бесповратних средстава државе. Пет одсто је учешће предузетника, министарство суфинансира набавку у износу од 25 одсто вредности опреме, док се 70 одсто трошкова финансира из кредита банака партнера на Програму.

"Када се узму и каматне стопе, које су врло стимулативне, али и овај део који чини део гранта односно део који је бесповратан, тада је јасно да привредник у ствари враћа мање него што је узео када истекне тај период, што је стимулативно", указује Александар Кемивеш из Привредне коморе Србије.

"Због тога смо се определили да подржимо инвестиције у набавку производне опреме јер на тај начин директно подржавамо ширење производних капацитета и унапређење квалитета производа", напомиње Катарина Обрадовић Јовановић,  помоћник министра привреде за мала и средња предузећа.

Делатности којима се фирме баве треба да усмере средства.

"Ове године је велико интересовање фирми које се баве обрадом дрвета али наравно имамо и друге делатности машинске обраде, текстил", каже Обрадовић Јовановић.

"Управо они који имају потенцијал да расту или на домаћем тржишту или они који имају потенцијал да достигну неку фазу даљег развоја да почну да извозе. Такође, занимљиво је и то да доста компанија размишља о подизању капацитета како би могли да буду добављачи великим компанијама", истиче Кемивеш.

Овакав вид подстицаја, подсећају економисти, признат је у развијеним економијама и, кажу, треба да да резултат.

"Крајње је време да поченемо да помажемо, не како ја кажем, 'лоше студенте' и да према њима прилагођавамо критеријуме, него да их прилагођавамо ка добрим. Да почнемо да размишљамо о предузећима којиа могу у најкраћем временском периоду да обезбеде здрав привредни развој, здраву запосленост и здрав извоз", указује Љубодраг Савић, професор Економског факултета.

Шта је све потребно како би се пријавили за Програм, привредници могу да сазнају на сајту Министарства привреде. Поред тога, Привредна комора Србије је ту да их усмери.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво