Руководство "Фијата" и синдикалци у уторак потписују споразум

Влада Србије је саопштила да су руководство "Фијата" и синдикати постигли договор који ће обезбедити наставак производње модела "фијат 500Л" у Србији као и наставак дијалога између руководства компаније и синдиката. Постигнути договор је део новог колективног уговора који ће обухватити наредне три године. Споразум ће бити потписан у уторак, а потписивању споразума присуствоваће премијерка Ана Брнабић.

Током разговора је договорено повећање плата у складу са званичном стопом инфлације коју је пројектовала Народна банка Србије за наредне три године.

"Сваке године у фебруару, плате запослених усклађиваће се са пројектованом инфлацијом, коју објављује Народна банка Србије, а за 2018. годину, плате ће бити повећне за 4,5 одсто. За 2017. годину, повећање ће бити у износу од 2,2 одсто од августа", наведено је у саопштењу.

Такође је договорена исплата половине новогодишњег бонуса у августу, док ће остатак (друга половина бонуса) бити исплаћен у децембру ове године.

Постигнут је договор да се накнада за ноћни превоз удвостручи.

"Накнада ће бити дуплирана у случајевима када запослени морају да дођу раније или да остану дуже на послу од редовног времена саобраћања јавног превоза", наводи се у саопштењу.

Договорено је и оснивање Комисије за техничка мерења. Комисију ће чинити чланови синдиката и чланови компаније "Фијат Крајслер аутомобили Србија", као и технички стручњаци из седишта компаније. Комисија ће почети са радом у септембру 2017. године.

"Разговори о могућем увођењу бонуса ефикасности, сличног оном који се већ примењује у другим државама као што су Италија и Пољска, почеће већ 2018. године. У складу са договором, представници синдиката прихватили су да се уздржавају од било каквих штрајкова током целог периода трајања новог колективног уговора", пише у саопштењу.

Преговори између синдиката и "Фијата" су започели прошле среде, 19. јула, уз посредство премијерке Ане Брнабић и Владе Србије.

Влада Републике Србије сматра да је постигнути договор одличан показатељ да је Србија добро место и за домаће и за стране инвеститоре, што доприноси даљем економском расту и развоју земље.

"Преговори су вођени у конструктивној атмосфери уз активно учешће премијерке Ане Брнабић. Постигнут договор представља победу дијалога у коме се дошло до договора прихватљивог за све", пише у саопштењу.

На сајту Владе је наведено да ће премијерка Ана Брнабић сутра присуствовати потписивању Споразума између руководства компаније "Фијат" и председника Самосталног синдиката запослених у тој компанији.

Министар привреде Горан Кнежевић ће, као ресорни министар, формално потврдити постигнути споразум између две стране које су учествовале у преговорима.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво