Недимовић: Тржиште формира цену пшенице, држава ће помоћи

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић је изјавио да цену пшенице формира тржиште, али да ће држава својим алатима помоћи. Навео је да је министарство пољопривреде већ предложило робним резервама да иде са интервентним откупом, по цени од 18 динара.

Бранислав Недимовић је након састанка са представницима удружења пољопривредника, који је одржан у Покрајинској влади, рекао да се нада да ће у наредним данима све бити у процедури.

"Надам се да ће у наредним данима бити откупљена интервентна количина пшенице како би се регулисало тржиште како не би дошло до покушаја евентуалног прављења монопола или неког сличног понашања", рекао је Недимовић.

По његовим речима, са друге стране, имају активну комуникацију са Комисијом за заштиту права конкуренције.

"То је једини овлашћен орган да решава питања о томе да ли постоје монополи, картели или слично понашање и немојте имати никакву дилему, све алате који нам сроје на располагању ми ћемо искористити и за ову и за друге врсте производа", рекао је министар.

Како је навео, са робним резервама током данашњег дана утврдиће колика количина пшенице треба да буде откупљена.

"Обећао сам и пољопривредницима на састанку да ћемо максимално дисперзовати откупна места у зависности од овлашћених складиштара које имамо, да не дођемо у ситуацију да неко ко продаје пшеницу из Баната, добије откупно место у Ћуприји", истакао је Недимовић.

Навео је да је ове године посејано мање пшенице, али да ће је бити довољно за српске прилике, да ће сигурно бити и око милион тона за извоз, те да је тржиште то које мора да определи ствари.

"Закон о регулисању тржишта пољопривредних производа"

"Ми смо припремили и закон о регулисању тржишта пољопривредних производа, један системски начин да једном занавек решимо проблем ко је произвођач, ко је произвођачка групација, ко је откупљивач и ко може под којим условима да се бави одређеном делатношћу, а не да се свако бави чиме стигне и да пушта депласиране информације баш уочи сваке жетве и брања", рекао је Недимовић и истакао да ће томе министарство стати на пут.

Када је реч о продаји земље странцима, истакао је да се апсолутно противе либерализацији тржишта пољопривредног земљишта.

"Увешћемо ограничења и тако ћемо заштитити интересе Србије, на исти онај начин како су то урадиле и друге земље које су ушле у ЕУ, не тражимо ни ништа више, ни ништа мање за себе", навео је министар и истакао да се нада да ће мандатарка Ана Брнабић у свом експозеу посветити посебну пажњу и тој теми.

На питање о томе на који начин ће бити регулисано то питање, Недимовић је рекао да ће све зависити од тога да ли је реч о физичком или правном лицу третираће се пребивалиште или време које се проведе у АПР-у, те да ће бити временски условљено.

"Оно што нас чека то је реформа поступања са пољопривредном земљиштем, како у погледу његовог квалитета, тако у погледу управљања државним пољопривредним земљиштем, а исто тако и у погледу укрупњавања пољопривредног земљишта, јер без тих ствари и великих инфраструктурних пројеката у области наводњавања ми ћемо само тапкати у месту", навео је министар и додао да када се све то упакује са великим законима биће направљен добар оквир, те истакао да су многе ствари од наведених већ припремљене.

"Правилник о разврставању пшенице по квалитету" 

На тржишту пшенице, каже, знатно ће ситуацију променити правилник о разврставању пшенице по квалитету.

"Као што знате, од 1. јануара 2018. године ступа на снагу правилник о разврставању по квалитету и то ће знатно да променити ситуацију на тржишту ове врсте пољопривредног производа, јер у крајњој линији, није свака пшеница иста", Недимовић.

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Вук Радојевић је рекао да је на данашњем састанку са представницима удружења пољопривредника отворено више тема које представљају, како је навео, проблем из дужег претходног временског периода.

"Ова власт, Републичка и Покрајинска, спремна је да се ухвати укоштац са свим проблемима који су нагомилани у дужем временском периоду и захтевају одређено време. Драго ми је што је министар био врло јасан по питању свих актуелних проблема", рекао је Радојевић и истакао да га радује што ће се по формирању нове владе приступити изменама, допунама и променама комплетних закона у вези са пољопривредом.

Уверен је да ће ступање на снагу правилника о разврставању пшенице дати велик допринос даљем развоју и узгоју пшенице у Војводини.

"Морамо бити свесни чињенице да је, за сада, огроман део посејане пшенице у Војводини и Србији лошијег квалитета, из тог разлога увођење правилника је у интересу и произвођача и откупљивача", навео је Радојевић.

Председник Савеза удружења пољопривредника Баната, Драган Клеут, рекао је да је за пољопривреднике значајно што су наишли на разумевање министарства пољопривреде, те да му дају пуну подршку када је реч о интервенцији робних резерви.

"Реално гледано 18 динара за килограм, много је боље него 14 динара, али наша произвођачка цена пшенице по килограму износи 22 динара. Надамо се да ће овом интервенцијом министарство успети да покрене тржиште како би се повећала цена и како би дошло до тога да макар покријемо своје трошкове производње", рекао је Клеут и додао да сматра да би минимум 200.000 тона могло да покрене тржиште.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво