Министарство привреде мења Закон о компанијама

На презентацији Преговарачког поглавља 6 – "право привредних друштава" у Палати "Србија" речено је да је Министарство привреде почело са радом на измени Закона о привредним друштвима.

Јавна расправа, како је речено на скупу, очекује се крајем године а након тога ће бити предат у скупштинску процедуру.

"Радна група Министарства привреде почела је овог месеца рад на измени Закона о привредним друштвима ради усклађивања са Поглављем 6. Јавна расправа ће бити крајем године, вероватно у октобру или новембру. Очекујемо да се нови закон стави у скупштинску процедуру крајем године", каже в. д. помоћника министра привреде Душан Вучковић.

На скупу у организацији Савета страних инвеститора и Министарства привреде истакнуто је и да се у првој половини ове године очекује отварање поглавља о Царинској унији као и да је поглавље шест веома добро усклађено са регулативама ЕУ.

У оквиру поглавља шест, Србији предстоји усклађивање у сегментима који се тичу европског економског друштва и транснационалних споразума, речено је на скупу. То значи, објашњавају стручњаци, да ће до сада, на пример, акционарска друштва бити другачије дефинисана у привредним регистрима.

"Србија ће новим изменама омогућити да се европска економска друштва могу оснивати и у нашој земљи, као и да се усклади европска легистлатива у дефинисању привредних друштава", рекао је Вучковић, објашњавајући да су наше законске регулативе у највећој мери усклађене са европским правилима.

Како су рекли на скупу, реч је о областима корпоратвног права, изменама прописа о седишту фирми, затим о изменама прописа који би требали да омогуће да запослени у предузећима добију могућност и да управљају тим предузећем.

Извршна директорка Савета страних Инвеститора, Ана Фиртел, рекла је да приступни преговори представљају нови оквир за подизање конкурентности наше привреде.

"Право привредних друштава је од суштинског значаја за привреду јер на неки начин, представља буквар који дефинише права и обавезе власника и менанџмента, као и начине управљања предузећима", рекла је Фиртелова.

Шефица преговарачког тима за вођење преговора о приступању Србије ЕУ, Тања Мишчевић, рекла је да су након отварања поглавља о финансијској контроли, поглавља о јавним набавкама и индустријској политици, "ово стратешки разговори за привреду Србије" и да ће се "усклађивањем правних регулатива створити оквир за добро пословање компанија у Србији".

Државни секретар у Министарству привреде Милун Тривунац, истакао је да се усклађивањем законодавства са правним тековинама ЕУ у области привредних друштава, стварају услови за правну сигурност, олакшице у пословању, јачање финансијске дисциплине, што би, како је казао, требало да ојача и створи конкурентнију привреду.

"У последња два извештаја за Србију, једино за поглавље 6, Европска комисија није навела ниједну специфичну препоруку", рекао је он.

Правно наслеђе у вези са правом привредних друштава укључује правила о оснивању, регистрацији, спајању и раздвајању компанија у складу са стандардима ЕУ. Обавезна је и примена Међународних рачуноводствених стандарда, начина достављања годишњих финансијских извештаја и других правила.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво