Смањене девизне резерве НБС

Због ублажавања деловања светске финансијске кризе девизне резерве НБС само у октобру смањене за 346,6 милиона евра. Вредност динара у односу на евро пала за 9.9 одсто у току прошлог месеца.

Девизне резерве Народне банке Србије су у октобру смањене за 346,6 милиона евра и износиле су око 9,3 милијарди евра или близу 12 милијарди долара, а током прошлог месеца динар је номинално депресирао према евру за 9,9 одсто, саопштила је централна банка.

До смањења девизних резерви НБС у октобру је дошло због тога што је, на бази мера централне банке, у циљу повећања девизне ликвидности банкарског сектора, банкама враћено 473,9 милиона евра, а осим тога, на име измирења обавеза према инокредиторима исплаћено је око 21,8 милиона евра.

Уз девизне резерве банака, које су последњег дана октобра износиле око 704,9 милиона евра, укупне девизне резерве земље су износиле нешто више од 10 милијарди евра, односно, око 12,8 милијарди долара.

По основу нето откупа ефективног страног новца од мењача остварен је прилив у девизне резерве НБС од 55 милиона евра, што представља повећање од 30,3 милиона евра у односу на претходни месец.

Обим реализоване трговине девизама на међубанкарском девизном тржишту у октобру забележио је, до сада, рекордан износ од 3,99 милијарди евра, а првих десет месеци ове године у међубанкарској трговини реализовано је укупно око 22 милијарде евра.

У току октобра НБС је, благовремено оценивши ефекте утицаја светске финансијске кризе на монетарно финансијски систем Србије, дневно пратила кретање на међубанкарском девизном тржишту и предузимала мере да би ублажила негативне последице.

У циљу обезбеђивања ликвидности и несметаног функционисања девизног тржишта, као и ради ублажавања претераних дневних осцилација курса динара, током октобра НБС је продала око 269 милиона евра, наведено је у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво