Влада одобрила гаранције за зајмове "Електромрежи Србије" и ЕПС-у

Министар рударства и енергетике Александар Антић потписао је гаранцију Србије за два зајма, за реализацију дела прве фазе трансбалканског коридора Крагујевац – Краљево од 30 милиона евра и кредит за одагање пепела на термоелектрани "Никола Тесла" у блоку А.

Александар Антић је, после потписивања гаранције у име Владе Србије, истакао да је пројекат који развија "Електромрежа Србије" – Трансбалкански коридор у првој фази прве етапе финансирала "Електромрежа", а то је интерконекција са Румунијом, Панчево – Решица.

"Друга етапа прве фазе подразумева подизање напона у преносној мрежи између Крагујевца и Краљева и финанисираће се са 30 милиона од чега је 15 милиона кредит немачке КФW банке, донација ЕУ је око седам милиона евра, а остатак од осам милиона обезбедиће Електромрежа", рекао је Антић.

Он је додао да је други зајам од 45 милиона евра узет за пројекат одлагања пепела на термоелектрани Никола Тесла на блоку А.

Вршилац дужности директора Електромреже Србије Јелена Матејић рекла је после потписивања уговора да без зајма компанија не би могла сама да финансира Трансбалкански коридор који је од Огромног значаја за Србију регион, али и Европу.

"Изградња прве фазе трансбалканског коридра подразумева подизање преносне мреже централне и западне Србије на напонски ниво од 400 киловолти јер је мрежа у том делу стара око 50 година", рекла је Матејић.

Тај коридор, према њеним речима, има дужину од 60 километара, а пројекат је од највишег значаја јер ће се заменити комплетна межа од 220 киловата у западној Србији, што ће смањити губитке енергије, а завршиће се до 2019. године.

Укупна дужина 400-киловолтног далековода планираног за изградњу у првој фази у наредних десет година је око 320 клометара од чега је у дужини од 260 киломера двоструки 400-киловолтни далековод.

Повећање инсталисаних снага у трансформаторским станицама на коридору у првој фази градње вредно је 160 милиона евра.

Директор немачке КФW банке за југоисточну Евроу Кристоф Тискенс рекао је да је трансбалкански коридор добар пројекат који без подршке не би могао да се реализује и да је та банка од 1,7 милијарди евра инвестиција у Србији две трећине усмерила у енергетику.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт рекао је да је пројекат за коридор добар пример, модел сарадње између Србије, министарства енергетике и Европске комисије и других извора кредита и финансирања.

"Надам се да ћемо моћи сличним путем и у дргим пројектима у овој, а и у транспортној области", рекао је Давенпорт и подсетио да је ЕУ уложила у енергетски сектор у Србији више од 500 милиона евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво