Може ли српска говедина поново на светско тржиште

После информације да су три српске фирме добиле сертификате за извоз говеђег меса у Кину, поставља се и питање имају ли српске кланице - са смањеним сточним фондом, капацитете за већи извоз. У Србији има око 990 хиљада грла говеда свих категорија и произведе се око 80 хиљада тона говедине. Ван граница оде само 1.300 тона, и то у Европску унију и земље региона, највише у Босну и Херцеговину.

Крајем осамдесетих, имали смо око два милиона грла говеда, велике репроцентре, фарме и кланице. Извозили смо око 20.000 тона меса само у Европу. Данас je број грла преполовљен, а извоз је пао на нешто више од 1.000 тона годишње. Ни пашњаци Пештера и Сјенице нису пуни као некада.

"Поред тога што смо ми кланичари у финансијским проблемима, други проблем је што би ипак требало да постоји удружење, нека фирма која ће се бавити извозом, мора Mинистарство пољопривреде да помогне и организационо и финансијски", каже власник кланице из Сјенице Муриз Турковић.

Српска квота за извоз у Европску унију је 8.000 тона говедине, а до трпеза стигне само 450 тона најквалитетније телетине. Да простора за извоз има показује податак да Унији годишње недостаје 300.000 тона говедине.

"Извоз јунећег меса квалитета беби биф може да се карактерише као 100 одсто српски производ, јер све што се унесе у ту производњу је домаћег порекла, то је та додатна вредност. Једино где ће расти потрошња меса је тржиште Кине и арапских земаља", каже Ненад Будимовић из Привредне коморе Србије.

Агроекономиста Милан Простран указује да за 20 година није направљен неки велики искорак у обнови производње и зато је треба озбиљније подржати кроз субвенције, што је посао државе.

"Вероватно повољним кредитима се свакако може ући у ту обнову и наравно да би долазак инвеститора био значајан", каже Простран.

Надлежни обећавају помоћ.

"Новчане субвенције по грлу ћемо давати у већем износу него што је то било до сада. И дајемо за опрему, и за изградњу објеката у којима ће бити смештана говеда, дајемо у износу од 40 или 55 одсто у зависности на којем простору се налазе објекти", истиче министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

Осим пара, упућени сматрају да би смањење извоза живе стоке, дугорочна аграрна политика, удружени извоз али и подстицање производње крава-теле оживели сточни фонд.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво