Верхејен: До краја мандата Владе, Србија у првих 20 на "Дуинг бизнис" листи

Директор Светске банке за Србију Тони Верхејен оценио је да је Србија учинила велики успех тиме што је напредовала на листи Светске банке о условима пословања, с надом да ће се до краја мандата ове владе наћи у првих 20 земаља на "Дуинг бизнис" листи.

"Србија је постигла велики успех тиме што се у најновијем извештају нашла међу првих 50 земаља у свету и заузела 47. место и међу првих 10 земаља у свету у којима је направљен највећи напредак. Пре само две године није била тако добра ситуација", рекао је Верхејен новинарима уочи представљања тог извештаја на националној конференцији коју организује Налед – "Јачање конкурентности Србије".

Верхејен је истакао да је Србија постала одлично место за инвестиције, пословање и трговину.

"Нешто што је пре две године било тешко замислити сада се остварило, а то је постигнуто напорним радом владине Радне групе за унапређење положаја Србије на листи СБ", казао је он на конференцији Наледа.

Верхејен је нагласио да тај процес напредовања Србије мора да се настави како би Србија постала још боље место за инвеститоре.

Он је додао да је Србија добро пласирана када је реч о отварању фирми, али и да мора да се још позабави питањем затварања предузећа и управљањем стечајем, као и скраћивањем времена за добијање прикључка за струју, унапређењу рада Пореске управе и смањењу парафискалног намета, али и правосуђа.

"Србија је некада била као Сомалија и Конго, а сада је у рангу са земљама са којима жели да се пореди", навео је Верхејен додајући да мисли на земље попут Мађарске, Бугарске и Румуније.

Он је истакао да данас славимо велико достигнуће и честитао Влади Србије поручујући да ће СБ наставити да јој пружа подршу да достигне циљ да буде међу 20 земаља на листи СБ у свету.

Регионални менаџер за Западни Балкан Међународне финансијске корпорације ИФЦ Томас Лубек рекао је да је улазак међу првих 50 земаља на "Дуинг бизнис" листи СБ велики напредак за Србију и да је то посебно важно за приватан сектор, који треба да "повуче" запосленост.

Амбасадор Велике Британије у Србији Денис Киф такође је навео да је реч о великом успеху Србије истичући да је извештај СБ увек објективан што се тиче стања у економији.

"Има великог напретка и задовољни смо што можемо да подржавамо свеукупан програм реформи Србије у области економије, владавине права, правосуђа", рекао је Киф.

Он је указао да је Велика Британија определила три милиона фунти за 10 пројеката у Србији који се спроводе у сарадњи са Наледом и USAID-ом.

Велика Британија настоји да буде поуздан партнер Србији у реформама, истакао је Киф.

Потпредседница УО Наледа Станка Пејановић оценила је такође да је ово велики успех за Србију и да ће у будућности резултирати новим радим местима и инвестицијама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво