Шабац спреман за долазак јапанског инвеститора

Одлуком свих одборника градске скупштине из буџета Шапца као регионални републички инвестициони подстицај за нову фабрику издвојено је 2,4 милиона евра. Очекују се и републички подстицаји за долазак јапанског пороизвођача компоненти за аутомобилску индустрију већ јесенас. У граду су, кажу, спремни да са потписивањем уговора са "Јазакијем" одмах почне и реализација пројекта којим ће бити упослено 1.700 радника.

Парцела је измерена, кочићи постављени. За две недеље прошириће се водоводна мрежа, урадити канализација и елекроинсталације. На 6,85 хектара индустријске зоне биће производни погони јапанског инвеститора. Градња је поверена шабачкој фирми, пројекат је завршен.

"Имамо сву грађевинску оперативу, опрему, заједно са нашим партнерима на градилишту ће бити укључено од 150 до 200 радника", каже директор СЕТ "Шабац" Милена Срећковић.

Грађевинци су спремни да по договору хала буде под кровом у јануару. На нова радна места у погонима великог инвеститора чекају незапослени Шапчани. У најављеној фабрици електрокаблова за аутомобиле шанса за 1.700 људи.

Шансу у "Јазакију" имаће најпре будући тренери и руководиоци на линијама који ће проћи обуку.

"То су људи где ће нам бити потребне нешто јаче квалификације - знање енглеског, знање рада на рачунару. Следећег лета почињемо са производњом и онда у наредне две године треба да дођемо до тог броја од 1.700", објашњава менаџер у "Јазакију" Милош Давидовић.

На посао на подручју Шапца чека скоро 11.000 грађана. Кадровска структура је повод за сарадњу инвеститора и Националне службе.

"Дошли смо до закључака који половично задовољавају. Очекујемо да ће бар половина моћи да се нађе у Шапцу", рекао је директор Филијале националне службе за запошљавање Шабац Радивоје Мићић.

У додатно образовање првих стотину селектованих кандидата и град ће уложити. Вредноваће се само труд.

"Тако што ћемо као град помоћи да они имају још боље знање енглеског језика, знања на рачунарима, наравно да ће град платити обуку само онима који обуку и положе а не свима. То значи - они који не положе мораће да плате из свог џепа", истиче градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.

Дуго очекивану велику инвестицију у Шапцу гледају кроз математику. Уложених 2,4 милиона евра из буџета кроз порезе ће се вратити за три године, а уз плац "Јазакија" места има и за нове погоне кооперанта.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво