Зашто је обавезна чланарина за компаније у ПКС-у

Ближи се дан када ће по закону сви привредници морати да буду чланови Привредне коморе Србије и морати да плаћају чланарину – 0,19 одсто од бруто плате сваког запосленог. Нису сви задовољни тим решењем – поднели су захтев за оцену Уставности.

Њима плаћање чланарине није проблем. Неће против своје воље да буду ничији члан, па ни ПКС-а. "Мону" ће годишња чланарина стајати око 10.000 евра, али је то, кажу, превише за оне који од 2008. нису реаговали ни на једно подизање пореза привреди.

"Ми процењујемо да то није прави заступник привреде, а с друге стране сама обавеза чланства намеће њима могућност да се уопште не обазиру на привреду, јер ако они имају све привреднике као већ чланове, без обзира шта урадили, зашто би се и трудили да буду бољи", каже Урош Момировић, генерални директор компаније "Мона".

У комори тврде – можда су замерке некад стајале, али више не. Обавезна чланирана, која ће за мале привреднике бити паушално 800 динара месечно, омогућиће им да боље заступају интересе привреде, едукују је и међународно представљају.

"Пре две године су направљене огромне промене у самом систему организације коморе, али и у начину на који комора формира своје мишљење и своје ставове. Нови састав управног одбора говори управо у прилог томе да смо се окренули пре свега успешним приватним компанијама", истиче Михаило Весовић, заменик генералног менаџера ПКС-а.

У то не верују они који подносе иницијативу за оцену уставности закона о привредним коморама. Тврде да је у супротности са Европском конвенцијом о људским правима.

"Постоји право на негативну слободу удруживања, односно да се не буде члан овакве врсте удруживања уколико је оно конструисано да би штитило претежно приватне интересе", објашњава Саво Манојловић из Удружења за заштиту уставности и законитости.

Весовић не види разлог да се такав систем не уведе и у наше законодавство.

"Ако се у најразвијенијим европским економијама, ономе чему стремимо и чији систем – генерално привредни али и правни систем, који уводимо у наше законодавство – тако нешто прихвата као најнормалније, не видим апсолутно никакав разлог зашто и у Србији не би било тако", рекао је Весовић.

Ставови су супростављени и око начина обрачуна чланарине. Компаније сматрају да се узимањем дела бруто зараде сваког запосленог кажњавају они који запошљавају и плаћају више. Привредна комора тврди да је то солидарност великих према малим компанијама.

Остали аутори: Немања Јаковљевић
број коментара 0 Пошаљи коментар