Српски специјалитети на изложби хране у Бриселу

У Бриселу је одржана изложба и дегустација српске хране. Седам младих произвођача из Србије представило је своје производе, а посета је била прилика и за упознавање са институцијама ЕУ и могућим партнерима. На изложби учествује и Удружење малинара, које је покренуло иницијативу заштите географског порекла ариљске малине, на нивоу ЕУ.

На два корака од седишта институција ЕУ, у понуди избор специјалитета из Србије. Дегустација бурека, ћевапа, ајвара, меда, џемова, пива и воде је део посете Бриселу седморо произвођача хране из Србије, на иницијативу оганизације БЕУМ.

"Немамо пуно српских производа овде на тржишту. Желели смо да они дођу да се упознају са дистрибутерима и са представницима европских институција", каже Ђорђе Ђорђевић.

Малине из Србије су већ увелико присутне у Европи. Oсамдесет одсто свих увозних малина на тржиште ЕУ долази из Србије. Удружење малинара планира да заштити географско порекло ариљске малине.

"Желимо да пласирамо наш производ на тржиште ЕУ али са сертификатом ЕУ, као што већ имамо сертификат нашег надлежног министарства", истиче Божо Јоковић из задруге Агри Еко Фрутис.

Балканска политика за неке у Бриселу зна да буде главобоља, али зато храна привлачи многе, као што је случај и на овој дегустацији.

Вештину прављења теста за бурек бриселској публици открио је београдски пекар Марко Драгичевић

"Да покажемо нешто што је специфично наше, што би можда могло да им се допадне, и да нађе места на овдашњем тржишту", објашњава Драгичевић.

Осим да се покажу, српски произвођачи желели су и да нешто сазнају. О прилагођавању правилима на ЕУ тржишту и могућем коришћењу европских фондова, разговарали су у Европској комисији и Парламенту.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво