Мађарска добија помоћ од 20 милијарди евра

Међународни монетарни фонд, Европска унија и Светска банка ће, позајмицом од укупно 20 милијарди евра, помоћи Мађарској, која је озбиљно уздрмана светском финансијском кризом.

ММФ ће за Мађарску издвојити 12,5 милијарди евра, ЕУ 6,5 милијарди, а Светска банка милијарду евра.

Директор ММФ-а Доминик Штрос Кан је у посебном саопштењу за јавност потврдио је да ће Фонд дати Мађарској стабилизациони зајам од 12,5 милијарди евра.

"Зајам ће формално одобрити Савет директора ММФ-а почетком наредног месеца", наводи се у саопштењу Штрос Кана.

"Имајући у виду намеру Мађарске да ојача своју економску политику, сматрамо да ће банке и друге финанисијске институције које раде у тој земљи осигурати даље и одговарајуће финансирање", наводи се у саопштењу директора ММФ -а поводом одобравања финансијског пакета угроженој чланици Уније.

ЕУ ће својој "новој" чланици одобрити додатних 6,5 милијарди евра и тако први пут реаговати још од 1990. године када је помогла Италији.

Француска, која председава ЕУ, и Европска комисија саопштиле су да је та мера одобрена Мађарској "у координацији са ММФ-ом како би се ојачала стабилност њеног текућег платног биланса ".

Услови под којима ће Европска комисија одобрити зајам Мађарској за сада нису познати.

Мађарска влада је раније овог месеца затражила "хитну" финансијску помоћ ММФ-а и СБ, након што је финансијска криза у свету снажно погодила њену ионако уздрману привреду, изазвавши пад форинте, крах берзе, смањење поверења међународних инвеститиора и озбиљне проблеме у ликвидности банака.

Мађарска ће, после Исланда и Украјине, бити трећа земља света која ће добити помоћ ММФ како би се изборила са последицама финансијске кризе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво