Дан одлуке за рударе "Ресавице"

Сутра истиче рок који је држава дала рударима рудника "Ресавице" који су тужили предузеће да се изјасне да ли су спремни за потписивање споразума о отплати дуга на рате за неплаћени сменски рад. Од 4.100 запослених у девет рудника, више од половине је тужило фирму, јер им та надокнада није исплаћивана у пуном износу 10 година.

Од 2.500 пресуђених тужби, готово 1.750 је постало извршно. До сада су у рудницима извршитељи пописали 760 тона гвожђа, 28 тона лима, четири тоне бакра и чак 3.000 тона угља.

"Сигурно нећемо да дозволимо да нам плене основна средства за рад нарочито која служе за безбедност радника, али је проблем што они нама угаљ плене и продају на 30 одсто цене, што води у стечај", каже в. д. директора ЈП "Ресавица" Стева Џелатовић.

Тако се уместо просечне тржишне цене од 4.800 динара по тони, угаљ код извршитеља продавао по 1.400 динара. Рудари који су тужили "Ресавицу" кажу да су спремни за договор, али не по сваку цену.

"Имали смо иницијативу да се сменски рад исплаћује кроз угаљ, да се количине угља од 500 или 1.000 тона или колико предузеће може да поднесе издвоје и да се тај дуг намири", каже рудар Зоран Стевановић.

Рудар Небојша Станојевић истиче да трошкови рудара и потраживања нису толико велики колико су велики трошкови адвоката и судских извршитеља.

Потраживања радника од 2007, када је поднета прва тужба за сменски рад, нарасла су на милијарду и двеста милиона динара. Када се томе додају порези и доприноси, ЈП "Ресавица" дугује око две милијарде динара. У руднику "Соко", извршитељи су до сада били пет пута.

"Појављује се проблем доласка јавних извршитеља поводом потраживања рудара из других рудника, што угрожава функционисање нашег рудника. Тражимо од надлежних министарстава, посебно Министарства правде и Министарства енергетике, да нам дају тзв. 'тајм аут' да можемо да се са нашим запосленима споразумемо", каже в. д. директора рудника "Соко–Читлук" Раде Шавија.

Председник Синдиката радника ЈП "Ресавица" Небојша Миленовић истиче да синдикат у овој причи није заступник радника.

"Њихови заступници у овој причи су адвокати којима овакав начин наплате одговара", каже Миленовић.

Уколико рудари прихвате предлог државе, добиће одмах 50.000 динара, а остатак дуга на 24, 36 или 48 рата, у зависности од тога да ли се одричу камате или не.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво