Вучић: Постигнути резултати најављују излазак Србије из кризе

Србија у наредних пет година неће бити ни близу зачеља Европе, поручио је премијер Александар Вучић на скупу листа "Економист" – "Свет у 2016", уверен да ако решимо три кључна проблема можемо да се нађемо међу развијенијим земљама ЕУ по економским показатељима. Србија ће идуће године засигурно бити на добром путу, рекао је шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

Три кључна проблема, како је рекао премијер Александар Вучић, односе се на 17 великих друштвених фирми у реструктурирању, ненаплативе кредите и реформу јавне администрације.

"Ако то будемо мање или више добро решили, нема бојазни за будућност Србије", рекао је Вучић на конференцији "Економист: Свет у 2016".

Навео је и да очекује да ће следећа година бити успешнија од 2015, јер очекује унапређење пословног амбијента, значајно већи број инвестиција, већу потрошњу, раст у приватном сектору, више капиталних пројеката и инвестиција финансираних из приватних извора, улазак у првих 40 земаља на листи Светске банке, што ће генерисати значајно већи привредни раст.

Очекује и да Србија заврши 2015. годину са растом од 0,9 одсто, као и да следеће године раст буде око два одсто, а уколико "будемо имали среће са приватизацијом" и преко два одсто, да би у наредним годинама растао.

"Нама је тај раст потребан, потребно нам је одржавање фискалног дефицита на ниском нивоу, улагање у инфраструктурне пројекте, побољшање пословног амбијента", рекао је Вучић и додао да је зато важно и отварање првих поглавља са ЕУ.

Отварањем поглавља, наиме, како је рекао, јасно је трасиран пут Србије, али то значи, додао је, и много више озбиљних задатака које ћемо морати да обавимо да бисмо показали да смо одговорнији него раније. Вучић је рекао да је за Србију, као малу земљу, важно да се прилагоди светским токовима у привреди, новим научним, технолошким достигнућима, да мењамо себе.

"Покушаћемо да спроведемо у Србији да нам деца, осим што ће шест сати учити, два сата проведу на послу, а и одрасли тако што ће шест сати радити, а два сата учити", рекао је Вучић и додао да се мора мењати и образовни систем те да се зато ради на дуалном образовању.

"За свет се не види лаган излаз из кризе"

Навео је да је после велике рецесије, ово друга велика рецесија са којом се суочавамо већ седму годину, те да се за свет не види лаган и брз излазак из кризе.

"За нас је важно да упркос проблемима које имамо са ценом сировине, пре свега ценом бакра, чини ми се да смо успели већом озбиљношћу и радом да направимо резултате који значе излазак из кризе", рекао је Вучић, али и додао да се плаши да ће нови раст долара у односу на евро повећати дуг Србије.

Уверен је да ћемо у наредној години успешно наставити унапређивање пословног амбијента, наводећи да Србија ову годину завршава са 1,6 милијарди евра инвестиција, "што није лоше за Западни Балкан".

"Смањили смо фискални дефицит на значајни, ниски ниво. У годинама пред нама требало би избрисати улогу државе као кључног генератора, већ да направимо амбијент који ће побољшати пословни амбијент у нашој земљи", рекао је Вучић.

Оценио је такође да ће пред Србијом бити и безброј проблема, али да је најважније да се реше три кључна – реструктурирање 17 великих предузећа, ненаплативи кредити и реформа јавне управе, приметивши да је у "свима нама остала клица самоуправног социјализма" које би требало да се ослободимо.

"Србија ни следеће а ни наредних година неће бити ни близу зачеља Европе", закључио је Вучић.

Дачић: Србија ће 2016. бити на добром путу

Први потпредседник Владе Србије и министар иностраних послова Ивица Дачић оценио је да ће Србија идуће године засигурно бити на добром путу. 

Дачић се осврнуо на Вучићев говор, који је отворио скуп, рекавши да чињеница да је шеф српске владе у свом обраћању говорио о "годинама, а не години пред нама", јасно показује велики напредак који је остварила земља.

Истакао је да је у овој години Србија остварила историјске резултате.

"Пре свега је Србија започела пут ка ЕУ отварањем првих поглавља, успешно председавала компликованој организацији као што је ОЕБС. Сваком организацијом у тешким условима међународних односа који владају данас, а која се базира на принципу консензуса, јесте готово немогуће управљати без великог утицаја и снаге земље. Србија је у томе била успешна", рекао је Дачић.

Шеф српске дипломатије је указао и на резултате које је Србија остварила и у одбрани националних и државних интереса, као што је гласање у Унеску, спречавање резолуције о Сребреници у УН, имајући у виду да би се тиме, како је рекао, бацила сенка на српски народ.

Рекао је да су премијер и он на прошлом министарском савету ОЕБС-а могли да прочитају делове говора које је Јосип Броз Тито држао пре четири деценије и да нико не би приметио да је то било излагање од пре толико времена, јер данас, иако нема два блока, постоје супротстављени интереси великих сила.

"То су односи на глобалном плану на које Србија као мала земља не може да утиче као неке друге велике земље, али можемо да мењамо наш положај и улогу. Сваки корак који направимо унутар Србије биће корак ближе ка нашим спољнополитичким циљевима. Зато се уређивањем Србије ближимо модерној Европи и свету", подвукао је министар.

Дачић је истакао да Европа није сама по себи циљ, идеалан рецепт за Европу није пронађен, али да је Европа идеалан рецепт за Србију. "Мислим да смо начинили велике кораке напред", рекао је Дачић.

Михајловић: У 2016. Србија ће бити обележена лепим сликама

Потпредседница Владе Зорана Михајловић рекла је да је Србија већ на добром путу и да ће 2016. година бити обележена успехом и лепим сликама.

Михајловићева је, говорећи на отварању конференције, рекла да је најбољи доказ да је Србија већ на добром путу добар резултат Владе и резултат постигнут у овој години.

"Влада има све референце да говори о томе како ће изгледати 2016. година, а кад кажем референце, мислим да имамо резултат", рекла је Михајловићева, која је и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Она је подсетила да је 2015. година почела са негативним прогнозама раста, а сада се бележи позитиван, те да ће Србија у 2016. сигурно побољшати свој пословни амбијент.

Србију ће, наводи она, обележити и слика развоја, инфраструктурних пројеката, која је и регионална слика јер, како је рекла, коридори су ту да споје не само градове унутар Србије, већ и да споје државе.

У том смислу, Михајловићева је рекла да је ове године у Србији отворено 110 километара пута, а поређења ради, годишњи просек у ЕУ је 55 километара.

Стални координатор УН у Србији Ирена Војачкова Солорано подвукла је неопходност и социјалне инклузије, и приметила да у Србији социјални индикатори расту. У том смислу, како је рекла, у 2016. биће потписан нови петогодишњи програм с Владом Србије, који ће је подржати на путу ка ЕУ.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво