ДРИ: Јавне набавке често неекономичне

Директор Државне ревизорске институције Радослав Сретеновић изјавио је да је то тело, иако до сада није радило ревизију сврсисходности јавних набавки, у доста случајева утврдило да није било економичности и ефикасности у тим процесима.

Радослав Сретеновић је, на отварању регионалне конференције о сврсисходности јавних набавки, указао и да је утврђено да многи уговорени радови, који су плаћени, уопште нису изведени, или да опрема није испоручена.

Сретеновић је као пример навео београдско јавно предузеће "Инфостан", где је ревизијом утврђено да је 2012. године за нови информациони систем плаћено 188 милиона динара, а да поједини делови тог система никад нису укључени, па се и данас ради на старом.

Сретеновић је указао и да је Републичка дирекција за имовину, што је утврђено ревизијом за 2012. годину, платила 71 милион динара за информациони систем, који никад није испооручен.

Истиче да су, у многим случајевима ревизије, утврдили да су одговорна лица у јавним прердузећима и државним институцијама одобравала радове по највишој понуђеној цени, иако је било оних који су то исто нудили осам пута јетиније.

Многи радови никада нису извршени, а плаћени су, рекао је Сретеновић.

Наводи и случај када су у једној ревизији утврдили да је плаћено 9,6 милиона динара за надоградњу информационог система, само на основу налога одговорног лица, а ти радови никад нису обављени.

Сретеновић сматра да је зато потребно подићи ниво квалитета преговарања код наручиоца с тендера, да они "буду интелигентнији", као и да је потребно "укрупнити" јавне набавке, како би се добио попуст на цену, због количине, а да се тиме не угрожава конкуренција.

Директорка Фонда за отворено друштво Јадранка Јелинчић указала је на чињеницу да се у преговорима за чланство у Европској унији треба бити свестан да се, у области јавних набавки, не преговара само о поглављу 5, него су са тим повезана и поглавља 8 (заштита конкуренције) и 23 (правосуђе).

До данас нисмо успели да у пракси обезбедимо да тај алгоритам 5-8-23 функционише, још увек нисмо нашли решење да учинимо ефикасним повезаност система јавне набавке-заштита конкуренције-судска заштита, упозорила је Јелинчићева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво