Стратегија за борбу против прања новца

Национална стратегија за борбу против прања новца и финансирања тероризма коју је усвојила Влада Србије има за циљ да превентивним и репресивним мерама допринесе већој транспарентности финансијског система.

Сврха стратегије која је објављена у најновијем Службеном гласнику јесте да се на основу описа и анализе стања и трендова криминалитета, као и анализе законодавног, институционалног и оперативног оквира борбе против прања новца и финансирања тероризма, дају препоруке за превазилажење проблема и унапређивање постојећег система.

Њени основни циљеви су примена међународних стандарда чије спровођење омогућава чланство или повољнији статус државе у међународним организацијама, као и развијање система сарадње и одговорности свих учесника у борби против прања новца и финансирања тероризма.

Процена Међународног монетарног фонда је да је укупан обим прања новца између 2 до 5 процената укупног светског друштвеног производа, што износи од 590 милијарди до 1,5 билиона долара годишње.

За примену стратегије биће донет акциони план, који ће предвидети обавезе свих надлежних органа, утврдити рокове за извршавање обавеза и проценити потребна средства за њихово спровођење.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво