Читај ми!

Љајић: Циљ у 2014. приступање Србије СТО

Министар Расим Љајић каже да је кључни циљ у области спољне трговине да се отклоне препреке за приступање Србије Светској трговинској организацији. Измене закона о ГМО неће допринети промету генетски модификоване хране на тржишту Србије, циљ је да се та област стави под контролу, истиче Љајић.

Измена једног члана закона о генетски модификованим организмима и закона о акцизама на алкохолна пића отвориће пут Србији ка Светској трговинској организацији, каже министар спољне и унутрашње трговине, Расим Љајић.

"Уколико отклонимо те препреке, практично је отворен пут за приступање Светској трговинској организацији", рекао је Љајић Танјугу, и додао да је то кључни циљ Министарства у области спољне трговине.

Нагласио је да измене закона о ГМО неће допринети промету генетски модификоване хране на тржишту Србије и да "гарантује да тог промета неће бити, као што га нема ни сада".

"Суштина измене закона јесте да се та област стави под контролу, да се учини транспарентнијом, јаснијом и да не доводимо у заблуду наше потрошаче и наше грађане", рекао је министар спољне и унутрашње трговине.

Према његовим речима, у овом случају не ради се ни о каквој дозволи за промет генетски модификованих организама, већ само о томе да се морају све рестриктивне одредбе уклонити из српске законске регулативе.

Љајић је најавио да ће Министарство у 2014. радити на интензивирању процеса дигитализације, а да би тај процес био завршен у року потребно је испуњење два услова.

"Један је да обезбедимо средства, и око тога смо у преговорима са Европском банком за обнову и развој, а други је доношење два закона из надлежности Министарства културе - закона о електронским медијима и закона о медијским јавним сервисима, као правни основ за завршетак процеса дигитализације", прецизирао је он.

Ради се и на закону о електронском пословању, и то је кључни системски закон који ће бити импулс за развој опште електронског пословања и трговине у Србији.

Министар очекује да ће Влада Србије усвојити нови предлог закона о заштити потрошача крајем јануара и упутити Скупштини на усвајање заједно са законом о робним берзама.
"До краја године нас очекује и рад и доношење закона о оглашавању, који се већ дуго година најављује. Разговарамо са свим заинтересованим странама и желимо да дођемо до што већег степена сагласности кад се ради о овом закону", рекао је Љајић.

Најавио је и преговоре са Украјином о закључењу споразума о слободној трговини и потписивање споразума о подстицају и заштити инвестиција са Канадом. Такође су почели преговори о закључењу споразума о подстицају и заштити инвестиција са Сједињеним Америчким Државама и Катаром.

Министарство спољне и унутрашње трговине, како додаје, очекују и скрининзи у пет области - информационом друштву, економским и међународним односима, заштити конкуренције, заштити потрошача и услугама.

Љајић је рекао и да нови режим трговине цигаретама са ЕУ не би требало да ступи на снагу пре марта месеца.

"До сада је потписан протокол о адаптацији Споразума о стабилизацији и придруживању. Да би тај протокол ступио на снагу потребно је да Влада Србије усвоји извештај о тим преговорима и да се о томе изјасни српски парламет. Треба да се изјасне и дају одобрење све чланице ЕУ", објаснио је министар.

Љајић сматра да та процедура неће бити завршена пре марта због компликоване процедуре унутар ЕУ.

Потребно је дефинисати и како да се поделити та квота од 1.600 тона, која се односи на целу ЕУ, и то треба да дефинише Србија.

"Све док се ово не реши, остаје да се цигарете из свих земаља ЕУ увозе у Србију по царинској стопи од 57,6 одсто на целокупну количину цигарета", рекао је Љајић.

Србија, према његовим речима, очекује и отварање разговора око повећања извозне квоте за шећер у земље ЕУ.

"Та квота је сада 180.000 тона. Ми очекујемо да ЕУ, која је начелно исказала разумевање за овакав захтев, прихвати разговоре за повећање те квоте", закључио је Љајић и додао да је тражено повећање квоте од 45.000 тона, али да не може да тврди да ће то Србија и добити.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво