Трговински суфицит Србије са ЦЕФТОМ

За првих шест месеци 2008. године Србија је остварила суфицит у спољнотрговинској размени са земљама ЦЕФТА споразума, у износу од око 1,1 милијарду долара.

Извоз Србије у земље ЦЕФТА споразума у првој половини 2008. године износио је око 2,2 милијарде долара, док је увезено робе за око 1,1 милијарду долара, саопштио је Републички завод за сататистику.

Суфицит у размени остварен је и са Босном и Херцеговином, Црном Гором и Македонијом, а највећи дефицит је остварен у трговини с Русијом због увоза енергената, пре свега, нафте и гаса и недовољног коришћења Билатералног споразума о слободној трговини од стране српских извозника.

Укупна спољнотрговинска робна размена Србије, у том периоду, износила је око 21 милијарду долара, што је за 42,2 одсто више у односу на исти период прошле године, док је извоз повећан за око 40,3 одсто и достигао око 6,7 милијарди долара.

Раст укупног извоза остварен је захваљујући извозу вишкова пољопривредних производа и у друге земље, у оквиру којих експорт житарица и производа од њих чини значајан део и износи око 174 милиона долара.

Добри резултати у извозу последица су и потписаног Споразума са ЕУ по коме производи наше текстилне индустрије имају преференцијални статус на том тржишту, где због тога бележимо суфицит у извозу одеће.

Повољни односи размене у сектору хране, животињских и биљних уља и масти и производа класификованих по материјалу које највише извозимо, такође су допринели расту извоза, а на повољно кретање односа размене утицала је и структура тржишта - извозимо претежно на тржишта евро зоне, а увозимо претежно са тржишта доларског подручја.

На добре извозне резултате у првој половини године утицао је и повољнији курс динара према евру за три одсто.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво