Читај ми!

Страна улагања, војвођански стандард

Од свих страних улагања у Србији, више од 45 одсто су у Војводини, каже за РТС покрајински секретар Бранислав Бугарски. Наводи да је, у складу са одлукама покрајинске Владе створен "војвођански стандард". Бугарски демантује тврдње да се Војводина противи улагањима УАЕ у Србији.

Кроз страна улагања на територији Војводине данас је осигурано 66 хиљада радних места, а инвестиције прелазе 6,5 милијарди евра, рекао је гостујући у Дневнику РТС-а покрајински секретар за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Бранислав Бугарски.

Од свих страних улагања у земљи, Војводина има више од 45 одсто, каже Бугарски и наводи да постоје инфраструктурни и административни предуслови за улагања.

"Када је реч о инфраструктури, Војводина је изузетно конкурентна, са добром путном инфраструктуром, која је девастирана у периоду Милошевића и није одржавана на начин која она то захтева. Али, администрација мора да разуме колико је важно да се проактивно понаша и да буде сервис и домаћим и страним инвеститорима, али и самим грађанима", објашњава Бугарски.

Подсећа да је Војводина осамдесетих година, у СФРЈ, била у привредном развоју на нивоу Словеније, па чак и испред у неким сегментима.

Војводина се укључила у нови циклус привлачења страних улагања, па је, у складу са одлукама покрајинске Владе направљен "војвођански стандард".

Њега ће свака локална самоуправа у Војводини морати да испуни до 1. јануара 2015. године, а то значи да ће свака морати да има стратегију развоја 2014–2020, истиче Бугарски.

"Свака локална самоуправа има канцеларију за локални и економски развој, инструмент који ће да примени то што је испланирано у документу", каже Бугарски.

Покрајински секретар наводи да је циљ да се општине окрену грађанима и постану њихов сервис и најављује успостављање система "48 сати".

"То значи да сваки грађанин путем мејла, факса, телефоном или директно запосленима у јавном сектору може да пријави свој проблем, а да онда у року од 48 сати добије повратну информацију шта је узрок проблема и када се очекује решење проблема", објашњава Бугарски.

Покрајински секретар наглашава да су највеће прдности Војводине у прехрамбеној индустрији, односно пољопривреди, а затим и у машинској индустрији, металском комплексу и пратећој аутомоблиској индустрији.

Истиче и ИТ индустрију, за коју каже да ће у Новом Саду направити Дунавску долину, по узору на Силицијумску долину.

"Само са Факултета техничких наука је више од 70 компанија настало, а имамо и велики број страних инвеститора, пре свега из Холандије и САД", прецизира Бугарски.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво