Вехабије угрожавају стабилност БиХ

Иако присутни на територији БиХ од рата, о вехабијама се слабо причало све до бомбашког напада на полицијску станицу у Бугојну. Од тада, дипломатска представништва подигла су ниво безбедности, јер, према изворима, очекују нове терористичке нападе у БиХ.

Најновија акција хапшења лица за које се сматра да припадају вехабијском покрету, изведена пре два дана у Републици Српској, поново је покренула причу о постојању овог покрета на територији Босне и Херцеговине и ризицима по безбедност у читавом региону, пише агенција Танјуг.

Претходно, медијску пажњу припадници овог покрета привукли су пре два месеца када је у Бугојну бачен експлозив на полицијску станицу, услед чега је једна особа погинула, а више их је рањено.

Тај догађај допринео је да се о проблему овог покрета скоро свакодневно пише и прича у свим деловима БиХ.

Присуство радикалних исламских покрета у БиХ присутно је од ратног периода, иако су пред том чињеницом власти, посебно у Федерацији БиХ, као и на државном нивоу олако прелазиле преко тога све ово време.

У почетку је то било регрутовање младића бошњачке националности, који су се обучавали за радикалније проповедање исламске вере, што је имало подршку и у исламској верској заједници, све док ти покрети нису нарасли и постали претња да преузму поједине верске исламске објекте.

Да у БиХ постоје јаке ћелије исламских терористичких покрета у свету говорио је и некадашњи изасланик генералног секретара УН Жак Пол Клајн, који је пред завршетак мандата у БиХ крајем деведесетих подносећи извештај у Савету безбедности УН рекао да у БиХ бујају радикалне исламске организације, наводећи да је добро да су они (терористи) ту, јер ће остатак света бити безбедан.

То потврђује да су и међународне организације у БиХ знале за постојање разних терористичких организација, али нису, изузев неких мањих акција, ништа предузимали да то сузбију.

Вехабије су данас присустни у скоро свим срединама, где живе муслимани, односно Бошњаци и од других се разликују по начину облачења, бради, али и по проповедању вере.

Живе углавном изоловано од других и мало ко залази на подручја која су они запосели. Углавном су то места удаљенија од центара и они ту организују своје заједнице у којима су наметнули сасвим другачије услове живљења од обичних грађана.

Дипломатска представништва на опрезу

Недавни догађај у Бугојну оквалификован је као терористички акт и привукао је већу пажњу и страних дипломата, а након тога је појачано присуство безбедносних структура у БиХ око штићених личности и објеката како у Федерацији БиХ тако и у РС.

Након Бугојна смелије се у јавности говори о присуству ових покрета, а поједини хрватски портали наводе да се из страних дипломатских представништава у Загребу незванично чуло, непосредно пре почетка овогодишње сезоне годишњих одмора, да међународна заједница очекује талас тероризма у Босни и Херцеговини, те да је овај напад у Бугојну био само "врх санте леда и да права ствар тек долази".

Према полицијским изворима главна база ових покрета је БиХ, односно Федерација БиХ, а повезани су и са оним у Европи, као и у региону, на Косову и Санџаку, те у деловима Црне Горе, Улцињ, где има доста албанског живља.

И у недавном извештају Стејт департмента је наведено да у БиХ постоје терористички покрети, уз констатацију да је "РС кривац што БиХ није пружила јачи отпор у борби против тероризма" јер се противе успостави јаких државних институција и струткура на нивоу БиХ.

Овај извештај Стејт департмента у РС је одбачен као нетачан када је реч о оптужбама на рачун РС, уз констатацију да су то паушалне оцене и да су извори таквих тврдњи управо у Сарајеву, који покушавају да створе централизовану, унитарну, БиХ.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво