Месић величао НДХ

Хрватски председник Стјепан Месић признао да је почетком деведесетих година прошлог века величао НДХ. Као последица рата у Хрватској појавило се толерисање фалсификовања историје, а узор се тражио у злочиначкој НДХ, рекао Месић.

Током боравка у Берлину одлазећи хрватски председник Стјепан Месић признао је да је почетком деведесетих година прошлог века величао Независну државу Хрватску.

Како су известили електронски медији, Месић је на предавању у Институту за југоисточну Европу у Берлину признао да је "у неколико момената деведесетих година био заведен атмосфером и да је величао злочиначку НДХ".

Месић је рекао да се током деведесетих у Хрватској као колатерална последица рата појавило толерисање фалсификовања историје и додао је да се узор тражио у злочиначкој НДХ.

"Пустили смо тада из боце духа с којим имамо још и данас посла", рекао је Месић и признао да се и поред свог чврстог антифашистичког опредељења дао у неколико прилика завести том атмосфером, посебно кад је прикупљао новац за одбрану међу хрватским емигрантима.

"Из тога сам научио да не треба чинити компромисе са својим уверењима", рекао је Месић и изразио задовољство што му хрватски антифашистички борци никада то нису пребацили иако су како је рекао, на то имали највише право.

Медији су раније писали о Месићевом певању усташке песме "Јуре и Бобан" с емигрантима у Аустралији.

С друге стране, Месић је био међу реткима из хрватског државног врха који је доследно осуђивао фашизам и усташтво и давао подршку антифашистичким борцима из Другог светског рата и одавао почаст жртвама усташког терора и геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима.

Месић се почетком деведесетих хвалио како је као кадар ХДЗ-а срушио Југославију, али је већ 1993. постао опозиција Туђмановом режиму.

Број коментара 35

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво