Бошковић: Протести се користе за негацију Црне Горе

Црногорски министар одбране Предраг Бошковић оценио је да се протести у организацији Српске православне цркве користе као негација црногорског државног бића и идентитета, али и Црне Горе као независне државе.

Предраг Бошковић је, коментаришући Закон о слободи вероисповести и протесте који су уследили након његовог усвајања, рекао да се "галама" није подигла због самог закона, већ да је кампања усмерена ка негацији Црне Горе и Црногораца као нације.

"Имали смо изјаве појединаца гдје говоре да ће се Црна Гора кад тад вратити Србији, што показује да природа цјелокупних протеста и галаме која се дигла уопште није Закон о слободи вјероисповијести, већ је ова кампања усмјерена ка негацији Црне Горе, Црногораца као нације и независне државе", рекао је Бошковић за РТЦГ.

Мора им се, како је рекао, поручити да је закон ступио на снагу, да се неће повући и да је Црна Гора, као што је то рекао премијер Душко Марковић, спремна да разговара са Митрополијом црногорско-приморском о темељном уговору.

"И прије закона није била само СПЦ регистрована, јер је жељела да буде изван закона и изнад државе Црне Горе", рекао је Бошковић.

Коментаришући литије и молебане који се одржавају широм Црне Горе, Бошковић каже да је демократско право Митрополије да их организује, све док су скупови мирни и док шаљу мирне поруке.

Поручио је да држава неће отимати манастире, већ жели да то питање уведе у ред и реши на модеран начин, као све европске државе.

"Сви морамо бити свјесни да је Црна Гора независна држава, као таква уређује свој правни систем. Било је потребно уредити права и обавезе вјерских заједница, јер је стари закон из 1977. Радило се дуго на овом закону, он је модеран и европски, добио је подршку свих међународних адреса, међу њима и Венецијанске комисије", рекао је Бошковић.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво