Више хиљада грађана у литијама широм Црне Горе

И вечерас се, широм Црне Горе, окупљају верници у знак подршке Српској православној цркви у Црној Гори. Мештани села Полица, надомак Берана, кренули су пешке на литију која се организује у том граду. Грађани Тивта присуствовали су молитви која је у 18 часова почела у Цркви Светог Саве, а затим је литија за одбрану светиња, коју је предводио митрополит Амфилохије, кренула кроз град. Литије су одржане у Плаву, Херцег Новом, Бару, Будви, Бијелом Пољу, Пљевљима, Спужу и другим местима.

Литија у Тивту је завршена након што су код цркве Светог Саве уз звоњаву звона, грађани са митрополитом црногорско-приморским Амфилохијем отпевали његову верзију старе народне песме "Јечам жњела" и испратили га аплаузом.

Литија је кренула улицама Тивта уз узвике "Не дамо светиње" и певање црквених песама након што је у храму Светог Саве одржан молебан у знак протеста због усвајања Закона о слободи вероисповести.

Амфилохије је након молебана још једном позвао на повлачење спорног закона.

У Подгорици молитвени ход почео је код Саборног храма Христовог васкрсења, након одслуженог молебна.

У Беранама су се грађани тог града и околних села окупили на молебну у манастиру Ђурђеви ступови.

Они су се у 16 часова окупили на већ устаљеном месту у центру града, одакле су се упутили до три километра удаљеног средњовековног манастира.

У овом граду, где је седиште Епархије будимљанско-никшићке и епископа Јоаникија, протести против спорног закона су од почетка веома масовни.

Након молебна у Цркви Светог Преображења, Жабљачани су такође кренули у литију улицама Жабљака.

Подно Дурмитора од краја децембра свакодневно се одржавају молебни и литије, којима се грађани противе усвојеном Закону о слободи вероисповести.

Молебан се у Мојковцу, као и у већини црногорских градова, одржава сваког четвртка и недеље. У литији, која се организују после молитве, учествује око хиљаду грађана.

Литија у Бијелом Пољу ишла је од Цркве Светих апостола Петра и Павла, до Цркве Светог Николе у Никољцу.

Пре мирне протестне шетње у цркви је служен молебан и прочитан проглас Српске православне цркве.

У Храму Светог Саве у Тивту одржан је молебан, а окупљени грађани су певали химну Светог Саве и узвикивали "Не дамо светиње".

Због протестне шетње, којој су се прикључили и грађани који су се из околних места окупили на раскрсници Будва–Котор–Тиват, за саобраћај је била затворена трака Јадранске магистрале од которске раскрснице у смеру према Тивту, па су возила из Будве која су ишла према Тивту и Херцег Новом преусмеравана на стари пут преко Кавча.

После молебна у Цркви Светог Петра Цетињског у Спужу, кренула је литија коју предводи владика доклијски Методије.

Литија иде ка Стологлаву, а одатле до Зорне цркве на Даљму.

У Плужинама је у Цркви Светог Јована Крститеља служен молебан, након којег је улицама тог града прошла литија коју је предводио игуман пивског манастира.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво