Китаровић: Нећу допустити блаћење хрватских полицајаца

Одговарајући на питање анонимном писму полицајца, који се жали на поступање према мигрантима, председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић изјавила је да свако од полицајаца на граници има право пријавити неправилности, пре свих надлежним телима која морају спровести истрагу.

Упитана да коментарише анонимно писмо припадника граничне полиције, који је написао да им наређују да мигрантима узимају новац и мобилне телефоне, председница Хрватске  је, наводи Индекс, поново напала Заштитницу грађана.

""Што се тиче писма појединца, сватко од полицајаца и полицајки који су на граници има пријавити нешто незаконито, прије свега надлежним тијелима које морају онда провести истрагу. Министар Божиновић ме доиста увјерио да се за сваку ваљану пријаву воде одговарајуће истраге. Особно сам била на границу, не зна се тко су ти људи,који долазе на границу, што су, и зашто долазе ", рекла је председница Хрватске.

Она је јавно прозвала Заштитницу грађана поручивши јој да није била на терену, тамо где мигранти илегално улазе у Хрватску.

"Ја би рекла госпођи правобранитељици да је њена прва задаћа бранити људска права хрватских држављана који не могу нормално живјети. Када сам била на терену, на тржници су ми људи добацивали: 'Предсједнице, када ћете нам омогућити да се нормално можемо возити ноћу?' Нећу допустити блаћење хрватских полицајаца и полицајки, нећу допустити ни у Хрватској ни другдје у Еуропи јер они не штите само Хрватску него цијелу Еуропску унију", рекла је Грабар Китаровићева.

"Држите се хрватске стране приче" 

Колинда Грабар Китаровић поручила је хрватским медијима да, у вези са мигрантима и односу хрватске граничне полиције према њима, морају да представљају хрватску страну приче, а не да се поводе за страним медијима који, како је рекла, раде ко зна у чијем интересу. 

Али када су је новинари упитали за критике које стижу из европских медија на њено признање швајцарској телевизији да хрватска полиција користи технику "pushbackovа" и притом се служи насиљем, председница је, пише портал Индекс, изгубила живце.

"Оно што је швицарска телевизија направила нема везе с никаквих професионализмом, направили су оно што раде најгори таблоиди у овом свијету. Дакле, уз то што је направила швицарска телевизија ништа неће промијенити чињеницу да хрватска полиција ради професионално, раде с великом разином хуманости према свим тим људима, да их разумију, да примјена не насиља, како су они превели, него примјена одговарајуће силе, што није исто што и насиље, дакле ја сам рекла одговарајућа сила, не прелази границе прописане хрватским и еуропским законодавством, али она је понекад нужна", рекла је Колинда.

То, како је рекла, није исто што и насиље.

Швајцарска телевиција је, казала је, требало да покаже поштовање према њеној изјави, као уосталом и остали.

"Колико знам, у Швицарској је проведен референдум којим се тражи да се не допушта даљње миграције у Швицарску. Дакле занима ме како би реагирала швицарска гранична полиција кад би се на њиховим границама нашло онолико миграната колико се данас налази на граници БиХ. Ви као хрватски медији морате представити хрватску страну те приче, немојте се поводити за страним медијима који раде тко зна у чијем интересу", навела је она одговарајући на питање новинара на острву Крку.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво