Хрватски полицајац: Наређују нам да мигрантима узимамо новац и телефоне

Канцеларија Заштитника грађана Хрватске саопштила је да им је крајем марта стигло анонимно писмо једног полицијског службеника граничне полиције о поступању према мигрантима, односно наредби надређених да све избеглице и мигранте враћају на подручје БиХ и то "без папира и без процесуирања", да не би оставили трагове.

У писму, наводи се, стоји још да је припадницима пограничне полиције наређено да мигрантима притом узму новац, разбију мобилне телефоне и баце их у реку или задрже за себе. 

Ово саопштење из Канцеларије Заштитника грађана Хрватске, Лоре Видовић, дошло је након бројних извештаја организација које се баве питањем миграната, недавног анонимног писма планинара о бруталном понашању полиције у дому на Рисњаку и нехотичног признања хрватске председнице Колинде Грабар-Китаровић о поступању безбедносних снага током илегалних "push backova".

У поменутом анонимном писму наводи се и да се на тај начин свакодневно с хрватске територије враћа 20 до 50 особа, а да су "посебно окрутни полицијски службеници који су на испомоћи из других полицијских управа" и који "туку и отимају", односно "раде што желе без контроле уз благослов шефова из полицијске станице и управе". 

У писмо стоји и да међу мигрантима има и жена и деце, а поступци се спроводе "према свима исто" те да људи долазе исцрпљени, понекад и претучени, али полицијски службеници их "током ноћи пребацују на силу у Босну".

"Свега ту има па неки полицајци посежу и за оружјем, то је срамно за ову полицију, тако ју ја нисам замишљао кад сам ишао у школу. Ја сам их особно преко ноћи вратио 1000, настојим бити што хуманији... Ако одбијем то радити добит ћу отказ, а од чега ћу прехранити обитељ", стоји у писму анонимног полицајца,  пренео је хрватски портал Новости

Канцеларија Заштитнице грађана о писму је одмах обавестила Државно тужилаштво и затражила спровођење "ефикасне" и "независне истраге", да би се недвосмислено утврдило да ли се ради о стварним чињеницама или неоснованим оптужбама.

С обзиром на недостатак повратних информација, притужба је почетком јуна достављена и Хрватском сабору, председнику Сабора и председницима надлежних саборских одбора.

"Међутим, како нити од њих правобранитељица још увијек није запримила повратне информације о евентуално подузетим радњама на испитивању навода из притужбе, једина преостала институционална могућност јест обавјештавање јавности темељем чланка 19. Закона о пучком правобранитељу", наводи се у саоштењу Канцеларије.

Садржај овог писма, како наводи Лора Видовић, потврђује досадашње притужбе које је њена Канцеларија већ примила о незаконитим поступањима полиције према мигрантима затеченим у илегалном прелазу државне границе или непосредно након њега. 

Насилно поступање и премлаћивање миграната 

Досадашње притужбе, подсећа се, говоре о насилном поступању, па чак и премлаћивању, отуђивању новца и осталих вредности, као и враћању миграната преко зелене границе без провођења икаквог законом предвиђеног поступка.

С друге стране, напомињу из Канцеларије Заштитника грађана, у својим одговорима МУП без изузетка наводи да су те притужбе несадржајне и нетачне, не подузимајући при томе све разумне и расположиве кораке ради спровођења истраге и обезбеђења доказа који се тичу спорног догађаја.

"Забрињавајући је и навод анонимног полицијског службеника којим апелира на спречавање оваквог поступања у име више својих колега те истиче да је реално стање још горе од оног на које је пучка правобранитељица у јавним иступима указивала, но да због страха од отказа не може то одбити јер тада не би имао с чиме прехранити обитељ", упозорила је Заштитница грађана.

Каже да је управо у том контексту, важно нагласити и да је осим самог садржаја притужбе, посебно осетљив и положај жалилаца, као и свих других могућих (будућих) жалилаца који достављају податке о оваквим неправилностима, посебно у контексту адекватне заштите оних који овакве неправилности пријављују, а што је загарантовао Законом о заштити оних који пријаве неправилности, који је 1. јула ступио на снагу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво