Лидер албанске опозиције позван на разговор о "прању новца"

Тужилаштво у Тирани је позвало лидера највеће опозиционе странке у Албанији Демократске партије Љуљзима Башу и бившег генералног секретара странке Арбена Ристанија да дају исказе у вези са споразумом о лобирању странке у САД током последњих парламентарних избора у Албанији, преноси македонски лист "Вечер".

Албанско тужилаштво је започело истрагу након писања америчког магазина Мадр Џонс о средствима које је Башина Демократска партија плаћала за лобирање у САД пре парламентарних избора у Албанији 2017. године.

Према изворима албанског тужилаштва, реч је о четири сумњива споразума за које је плаћено око 700. 000 долара, а које је реализовала компанија "Бинија Трејд ЛП" у власништву двоје држављана Русије. 

Како преноси лист Вечер, паре су били послате на рачун компаније "Музин", која је организовала сусрете Љуљзима Баше са представницима администрације у Вашингтону и са високим америчким функционерима. 

Компанија "Музин" је потврдила да је добила три исплате у износу од 675. 000 долара за лобирање у интересу Демократске партије Љуљзима Баше, те да је прву траншу од 150.000 долара уплатила 24. марта 2017. године компанија "Бинијата Трејд ЛП", док је друге две транше исплатила директно странка – једну 27. марта од 25.000 долара, а другу 9. јуна од 500.000 долара. 

Из Демократске партије демантују да је реч о прању новца и да су добили ова средстава. Чак је и сам Баша у новембру 2017. године тражио од албанског тужилаштва да спроведе истрагу о овом случају. 

Иначе, хиљаде људи незадовољни стањем у Албанији протестовале су на улицама Тиране захтевајући оставку премијера Едија Раме. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво