Случај Тајани, хрватски европосланици траже од Загреба да реагује

Хрватски европарламентарци траже да Загреб упути хитну дипломатску ноту, незадовољни објашњењем председника ЕП Антонија Тајанија да је његова изјава о "италијанској Истри и Далмацији" извучена из контекста. Тајани спреман да обиђе места страдања Словенаца и Хрвата.

Хрватски европарламентарци састаће се после подне када би требало да усагласе ставове и пошаљу заједничко писмо са захтевима Загребу, пише хрватски портал Дневник.

Они сматрају, наводи се, да званични Загреб треба хитно да реагује и упозоравају да би, како кажу, ово могао бити тек почетак.

"То дефинитивно није готова ствар. Начин на који је изречена скандалозна изјава, али и покушај извињења су за мене недовољни", јасан је европосланик Иван Јаковчић уверен да ће Тајанијева изјава имати реперкусије још неколико година.

Стога Јаковчић очекује да Хрватска уложи дипломатску ноту "да постоји јасни правни траг против те изјаве, а не само пријатељско уверавање".

Овај СДП-овац "објаснио" је, како се наводи, откуд Тајанију инспирација за тај иступ.

Сматра и да дипломатску ноту треба упутити Европској унији, али да није наодмет, каже, да је добије и Италија. Не искључује ни могућност тражења оставке председника Европског парламента, али је питање могу ли скупити толико посланика. 

"Хрватска не сме исхитрено и наивно да реагује, него чврсто и одлучно и формално-правно јер утакмица ће трајати, ово је тек почетак. Питање је у којем ће смеру ићи Тајанијево понашање идућих месеци", рекао је Јаковчић, уверен да Антонио Тајани сигурно, након ове изјаве, неће бити поновно изабран за председника ЕУ парламента.

Утврдити одговорност 

И СДП-ов заступник у ЕУ парламенту Тонино Пицула наглашава да је најважније да се утврди правна и политичка одговорност за оно што је Тајани недвосмислено изрекао.

"Ставови су потпуно неприхватљиви јер је довео у питање постојеће границе у Европи", рекао је он. 

И Пицула сматра да би требало упутити дипломатску ноту, али и позвати на разговор италијанског посланика у Загреб.

Није несклон тражењу Тајанијеве оставке. "Његова оставка ће бити затражена, али сам скептичан може ли се осигурати подршка за то", релан је Пицула.

"Његово објашњење није довољно, он је био новинар и добро зна шта је река", коментар је хрватске европосланице Руже Томашић.

Каже да би Хрватска требало да тражи од Тајанија извињење због такве изјаве, али је против тражења оставке јер мисли да је "неће добити". 

Тајани спреман да обиђе места страдања Словенаца и Хрвата

Антонио Тајани је, у међувремену, рекао да је спреман да посети некадашњи нацистичко-фашистички логор у Трсту, у којем су убијене хиљаде Словенаца, Хрвата, Јевреја и италијанских антифашиста током Другог светског рата.

Тајани је то рекао након што га је словеначка политичарка и комесарка ЕК за саобраћај Виолета Булц позвала да заједно одају почаст жртвама убијеним код јаме Базовице и логор "Рисиера ди Сан Саба" у Трсту, преноси Хина позивајући се на мариборски лист Вечер.

"Историја је историја, али из ње учимо и тако постајемо мудрији. Зато вас позивам да заједно обиђемо жртве Базовице и жртве логора Рисиера", навела је Булц у преписци на Твитеру, на шта јој је Тајани одговорио да је "спреман" то учинити.

Булц је, након што је Тајани у недељу током церемоније обележавања Дана сећања у италијанској Базовици Истру и Далмацију назвао италијанском, поручила преко Твитера председнику ЕП да се тако нешто не очекује од европских лидера.

"Фалсификвање историјских чињеница на словеначко-италијанској граници није прихватљиво. Европска прича утемељена је на миру, солидарности и јединству", поручила је Булц.

Тајани је претходно изразио жаљење ако су његове речи о "италијанској Истри и Далмацији" погрешно схваћене.

"Мени је жао ако су моје речи криво протумачене. Нисам хтео никога да увредим, само сам хтео да пошаљем поруку да оно што се тада догодило никада не понови", рекао је Тајани на почетку пленарне седнице ЕП у Стразбуру.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво