Тајани "разбеснео" Хрвате и Словенце изјавом о Истри

Председник Европског парламента Антонио Тајани "разбеснео" је Хрвате и Словенце јер је, током церемоније обележавања Дана сећања у италијанској Базовици, Истру и Далмацију назвао италијанским. Тајани је изразио жаљење што су његове речи погрешно схваћене.

Тајани је на свом Фејсбуку објавио и видео-снимак са церемоније у коме је рекао да одаје почаст палим жртвама мржње према Италијанима које су починили "они који су на униформи имали црвену звезду" и додао да ће у Европском парламенту подсетити на "трагедију везану за Трст".

"Живео Трст, живела италијанска Истра, живела италијанска Далмација", рекао је Тајани у говору поводом Дана сећања на жртве егзодуса из Истре, Ријеке и Далмације, преноси загребачки Индекс.

Председник Европског парламента је рекао и да Трст симболизује национални идентитет Италијана, као и да у том граду пуно патили иако су били присиљени да напусте подручје у коме су живели.

"На крају су, захваљујући истини и правди, победили и зато славимо успомену на те страшне године и надамо се да се ово више никада неће догодити. Успели смо да избегнемо да се заувек угаси светло над догађајима у Трсту", рекао је Тајани.

Такође, он је подсетио да се не сме допустити да се у Венецуели, у којој живи много Италијана, понови "комунистичка диктатура као Титова".

Шарец и Фајон: Историјски ревизионизам без преседана

На говор председника Европског парламента Антонија Тајанија у Трсту реаговали су словеначки премијер Марин Шарец и словеначка посланица у ЕП Тања Фајон, који су га назвали "историјским ревизионизмом".

"У суботу сам говорио о жељи неких да промене словеначку историју. Исто се догађа у Италији. На несрећу, од стране политичара који су службеници ЕУ. Ово је историјски ревизионизам без преседана. Фашизам је био усмерен на уништавање словеначке нације", написао је Шарец на Твитеру.

Словеначка посланица у ЕП Тања Фајон упутила је писамо Тајанију у коме га упозорава на употребу језика историјског ревизионизма и напомиње да Тајани као председник ЕП то не би требало да допусти себи, преноси загребачки Индекс.

"Недопустиво је да председник ЕП, који је своју кампању градио на слогану 'Председник свих држављана ЕУ', допусти искривљавање историје и непоштовање свих њених аспеката. Жалости ме да је у очима председника Тајанија потреба за наглашавањем италијанског патриотизма већа и важнија од историјских чињеница. С обзиром на то да је председник доказао непознавање историје, у писму желим да га подсетим на Извештај словеначко-италијанске историјско-културне комисије из 2000. године", написала је Фајонова.

Словеначки председник Борут Пахор писао је италијанском председнику Серђу Матарели поводом изјава потпредседника италијанске владе Матеа Салвинија и председника Европског парламента Антонија Тајанија.

Пахор је у писму изразио дубоку забринутост изјавама које су у Словенији већином означене нечувеним случајем историјског ревизионизма и навео да није први пут да се у суседној Италији појављују и јавно износе сличне тезе, преноси Хина.

И хрватски премијер Андреј Пленковић изјавио је да је изненађен Тајанијевом изјавом и најоштрије ју је осудио, нагласивши како она "има назнаке територијалних претензија и ревизионизма", преноси Индекс.

"Данас сам разговарао с Тајанијем. Казао сам му да смо били изразито незадовољни таквом изјавом, која је непримерена, те смо затражили појашњење", рекао је Пленковић.

Председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић поручила је да су ревизионизам и иредентизам неприхватљиви.

"Темељи Европске уније и њених институција не почивају на таквим вредностима. Одлучно одбацујем и осуђујем покушаје мењања историје и посезање за хрватском територијом. О томе ћу известити италијанске и европске институције", изјавила је Грабар Китаровићева, преноси хрватски Н1.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се