Пуповац положио венце у Вуковару, хрватски ветерани му окренули леђа

Председник Српског народног вијећа и посланик у хрватском Сабору Милорад Пуповац у Вуковару је одао почаст "недужним вуковарским жртвама" паљењем свећа за све погинуле и страдале у цркви Светог Николе. Хрватскa треба да се почне с комеморативном политиком која неће бити извор страхова, оптужби и наставка мржње, него повод за приближавање и пијетет, рекао је Пуповац.

Милорад Пуповац дошао је у Вуковар, дан уочи обележавања Дана сећања на жртве Вуковара.

Председник Српског народног већа изјавио је да у Хрватској треба да се почне с комеморативном политиком која неће бити извор страхова, оптужби и наставка мржње, него повод за приближавање и пијетет.

"Наша је најдубља жеља да у Вуковару и целој овој земљи почнемо да стварамо комеморативне политике и политике сећања које неће бити извор страхова, оптужби, наставка мржње, него повод за приближавање и изражавање поштовања, пијетета и осећаја солидарности", рекао је Пуповац, преноси Хина.

Он је новинарима, после посете цркви Светог Николаја, рекао да се одлучио да дође у Вуковар након састанка који је је у петак одржао с представницима водећих српских организација у Хрватској како би на миру могао да положи венце и на миру изрази пијетет без икаквог осећаја да би то некоме могло да смета или да би могао доћи на место на којем неко не жели да сутра буде.

"Дошао сам због тога да ми се не догоди оно што ми се догодило претходна два пута, а то је да немам прилику да на основи најдубљег моралног осећаја поштовања жртава могу положити венце", рекао је Пуповац.

Пуповац је најпре спустио венац у Дунав, а како преноси регионална телевизија Н1, дошао је у пратњи полиције.

Заједно са њим венац је у Дунав спустила и председница удружења "Против заборава" Марица Сеатовић.

Након тога, Пуповац је положио венац и упалио свеће на Меморијалном гробљу. Цео догађај посматрали су хрватски ветерани, који су му окренули леђа желећи да му укажу да ту није добродошао.

Пуповчева СДСС подржава актуелну владу Андреја Пленковића, који је на провокације чланова свог владајућег ХДЗ-а, пре свега градоначелника Ивана Пенаве и посланика Стеве Цулеја, одговорио да сви треба да се поклоне жртвама Вуковара и да је добро да Пуповац иде у Вуковар.

"Лидер СДСС-а је одабрао да у Вуковар оде данас, ми ћемо тамо као влада у највећој мери бити сутра, а део ће бити у Шкабрњи", рекао је Пленковић током обиласка 41. Међународног сајма књига "Интерлибер".

Премијер је рекао да се с Пуповцем чуо синоћ и да га је он обавестио да ће у Вуковар отећи данас.

"То је његова одлука, мој став је да жртвама Вуковара треба сви да се поклоне и одају им поштовање", навео је Пленковић.

Пуповац се неће наћи у заједничкој Колони сећања

Први пут Пуповац се неће наћи у заједничкој Колони сећања сутра у Вуковару, а одлуку да тамо оде дан раније донео је након низа провокација Пенаве и Цулеја.

Последње што се Пуповцу највише замера јесте то што је 4. августа ове године у Бачкој Паланци присуствовао обележавању Дана сећања на жртве "Олује", највећег егзодуса Срба из Хрватске током сукоба деведесетих.

Пенава је, наиме, раније ове седмице упитан у Сабору да ли Пуповац треба да буде у вуковарској Колони сећања рекао да није меродаван да одлучује ко је добродошао у тај град, а ко није, али да Пуповац треба да одлучи где му је место – уз страдале или, како је рекао, "агресоре". 

Слично мисли и посланик владајућег ХДЗ-а Стево Цулеј, иначе, аутор изложбе поводом сећања на вуковарске жртве у Сабору, на којој се нашла и слика француског добровољца с грбом ХОС-а на којем је исписан усташки поклич "За дом спремни".

"Нека одлучи хоће ли бити или неће", рекао је Цулеј, који сматра да сви грађани зарад будућности треба да буду у недељу у Вуковару.  

У недељу, 18. новембра у Вуковару ће се обележити Дан сећања на жртве Вуковара, дан који Хрвати сматрају падом Вуковара.

У Колони сећања биће државни врх – предсесница Колинда Грабар Китаровић, премијер Пленковић, Удружења бранитеља, велики број грађана који већ данас долазе са свих страна. 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво