Волфер: Граничне спорове решити дијалогом пре уласка у ЕУ

Аустрија је "фрустрирана" због граничних спорова чланица Уније, попут оног између Хрватске и Словеније, и сматра да државе Западног Балкана слична питања морају да решавају дијалогом пре него што уђу у ЕУ, изјавио је Клаус Волфер, шеф Одељења за проширење ЕУ при аустријском министарству спољних послова.

Волфер је, на конференцији у Сарајеву посвећеној аустријском председавању Унији коју је организовала Паневропска унија БиХ, подсетио да су у Бечу и раније били резервисани према чланству Кипра због нерешених односа на том острву.

На основу искуства учвршћеног проблемом у дефинисању границе између Хрватске и Словеније, како је додао, тај је приступ актуелизован, посебно када је у питању однос ЕУ према Западном Балкану.

"Председавање Аустрије Унијом прилика је за њене званичнике да повежу политичаре из тог региона, а међу важнијим циљевима је решавање граничних питања јер та 'локална' питања морају бити решена пре уласка у ЕУ", рекао је Волфер који је годинама службовао у Београду и Загребу, пренела је Хина.

"Три чвора" одређују ток европских интеграција

Оценио је да тренутно постоје "три чвора" који ће битно одредити ток процеса европских интеграција. Један је у односима између Македоније и Грчке, други између Београда и Приштине, а трећи чвор су глобална питања.

Први, сматра Волфер, биће лакше решен јер је компромис "готово ту" па би Македонија због тога требало да буде интегрисана не само у НАТО него и у процес придруживања ЕУ.

Према његовим речима, односи Београда и Приштине су нешто тежи случај, али важним, каже, сматра то што је дијалог у току.

Трећи чвор су, каже, глобална питања, односно начин на који ће ЕУ одговорити на изазове који долазе из САД-а, Кине и Индије.

У настојању да укаже на важност тих питања аустријска дипломатија предузима иницијативе као што је недавни састанак министара 24 земље у Бечу који је одржан у "Гyмнић формату".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво