Амнести: Црногорско тужилаштво није покренуло ниједан процес за злочине из деведесетих

Црногорско тужилаштво не ради довољно на процесуирању ратних злочина почињених током деведесетих, тврде у организацији за заштиту људских права "Амнести интернешнел" и тврде да је забрињавајуће то што су и скоро три деценије некажњени појединици умешани у ратне злочине.

Амнести оцењује да је црногорско тужилаштво је забрињавајуће споро, а до сада није покренут ниједан случај који се бави командном одговорношћу за злочине почињене током рата.

"Ниједна оптужница није подигнута против полицијских службеника који се сумњиче за распрострањено и системско мучење, злостављање и прогон Бошњака на територији Санџака у периоду од 1992. до 1995. године", наводи Амнести.

Црногорско тужилаштво је најавило да ће размотрити седам случајева ратних злочина како би се утврдило да ли има основа за поновно отварање процеса.

Пред црногорским судовима су вођени процеси због злостављања хрватских заробљеника у логору Морињ, протеривања Бошњака у Буковици, убијања албанских цивила у Калуђерском лазу и депортације бошњачких избеглица из Херцег Новог.

Нико од оптужених у тим предметима није правоснажно проглашен одговорним за злочин, док су оптужени у случају Буковице ослобођени одговорности.

"Неколико доношених судских одлука до сада је показало ннедосљедности и погрешну примену међународног хуманитарног права и судске праксе, што је допринело атмосфери некажњивости. Седам оптужених у случају Буковице је ослобођено 2012. године на основу онога што сматрамо погрешним тумачењем и примењивањем међународног права", наводе у тој организацији.

Амнести интернешенел подсећа да је у јуну 2013. године девет полицијских службеника ослобођено одговорности за нестанак 60 босанских избеглица.

"Суд се сагласио да су окривљени незаконито хапсили бошњачке цивиле, али су их ослободили одговорности за ратне злочине јер нису били учесници рата у Босни и Херцеговини.

Упркос чињеници да су били припадници полиције Републике Црне Горе, која је у то време била део Савезне Републике Југославије, која је била страна у сукобу у Босни и Херцеговини", наводе у Амнести интернешнелу.

Они су упозорили и да су у полицијским станицама забележена батинања и злостављања ухапшених, али да власти не спроводе истраге како би привели правди полицајце који прекорачују овлашћења.

Та организација такође подсећа да на бројне нападе на новинаре и медије у Црној Гори и истиче да су критичари режима и даље мете напада, преносе Вијести.

"Новинари који критикују Владу, баш као и заштитници људских права и представници цивилног сектра, и даље су жртве прљавих кампања које се спроводе преко медија и таблоида блиских власти. Посао истраживачких новинара је и даље посебно ризичан", наводи Амнести интернешенел.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво