Хина: Нема захтева за одузимање одликовања генералима

Хрватска Комисија за војна одликовања и признања пензионисаним генералима није до сада добила захтев за одузимање одликовања хашким осуђеницима, након што им је Хашки трибунал потврдио пресуде за злочине над муслиманима током хрватско-бошњачког сукоба у последњем рату.

То је за Хину рекао председник те комисије Маријан Марековић, који сматра да је по том питању било све речено, односно да су та одликовања, како је рекао, "додељена за одбрану Хрватске од великосрпске агресије".

Захтеви за одузимањем војних одликовања и чинова појавили су се након што је Жалбено веће Хашког суда због злочина над муслиманима у хрватско-бошњачком сукобу 1993-94. потврдило пресуде председнику Владе Хрватске заједнице Херцег-Босне Јадранку Прлићу (25 година затвора), министру обране Бруну Стојићу (20 година), двојици начелника штаба ХВО-а Слободану Праљку и Миливоју Петковићу (20 година), заповеднику Војне полиције ХВО-а Валентину Ћорићу (16 година) и начелнику Одељења за заточене Бериславу Пушићу (10 година).

Након пресуде и председница Републике Колинда Грабар Китаровић, која је и врховни командант Оружаних снага Републике Хрватске , изјавила је да су "ти људи добили одликовања за одбрану од великосрпске агресије" и да им она та одликовања неће одузимати.

"Пракса се досад није примењивала, осим у случају одлука домаћег законодавства", указала је тада Грабар Китаровићева.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво