Изетбеговић: Признаћемо независност Косова

Члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић рекао је да ће Босна и Херцеговина признати независност Космета, што је, каже, и досад требало да учини. Његов саветник прецизира да је Изетбеговић рекао "надам се", а не – признаће.

"Што се мене тиче, Косово би требало да буде признато. Сад ће да се наљуте наше колеге, а наши покушаји да се то догоди само су донели проблеме унутар БиХ, а нису помогли Косову", рекао је Изетбеговић у интервјуу за Дојче веле, преноси Танјуг.

На директно питање хоће ли БиХ признати косовску независност, Изетбеговић је кратко рекао: "Да." (Танјуг је касније прецизирао да је одговор на то питање гласио: "Надам се да дâ.") Уследила су оштра реаговања из РС и Србије.

Упитан зашто БиХ не признаје "Републику Косово", односно зашто је то тако, Изетбеговић каже да је он "генератор који гура да се то деси" и објашњава:

"Признање Републике Косово и не само то, за побољшање односа, за визни режим потребан је консензус. Ја сам тај који је упорно тражио да се реше технички проблеми, комуникација робе и људи. БиХ трпи економске штете због тога. Ја сам онај који је ту један генератор који гура да се то деси. Можете претпоставити ко је тај који то кочи. То су српски политичари, који су често ригиднији у односу на србијанске. А без тројке не можете решавати међународне односе. Ако србијански политичар у Председништву, Савету министара... то неће..."

Прецизирао је да су "босанскохерцеговачки Срби већи католици од папе".

Изетбеговић се, како је рекао, нада "једном сазревању односа на Балкану и српских политичара", који, како је рекао, могу да без образложења зауставе сваки процес у БиХ.

Лидер Бошњака у БиХ рекао је и да је сада у добрим односима са свим политичким лидерима у Санџаку, али да, како је рекао, није задовољан положајем тог региона у Србији, који насељавају већином Бошњаци.

Објаснио је да његови односи са санџачким лидерима у једном тренутку нису били добри, јер су, како је рекао, они покушали да га увуку у своје унутрашње сукобе.

"Они су један посебан темперамент, немају кочница, мада не знам колико је то добро за политику. Ја волим све људе из Санџака и ове ту (Сарајеву) и оне тамо. Они су срчани људи", рекао је Изетбеговић и додао да је у овом часу добар са свим политичким актерима.

Сматра да Србија, међутим, треба да одустане од тога да се патерналистички односи према Санџаку.

Србија, каже Изетбеговић, треба да одустане од наметања јер се наметањем не може постићи ништа добро, а реч је о уделу Бошњака у полицији, тужилаштву, судству или када је, на пример, реч о именима школа.

"Тај простор треба препустити тим људима да нормално дишу, да изграде инфраструктуру...", каже Изетбеговић, који је и лидер СДА БиХ.

"Историја је на нашој страни"

Бакир Изетбеговић је говорио и о данашњем стању у земљи и навео је: "То није држава какву бисмо желели и за какву се мој отац залагао и какву грађани Босне и Херцеговине заслужују. Али пре свега – та држава је опстала. То је прва ствар за коју се мој отац борио."

"Ипак, ова држава уз све своје проблеме, унутрашње блокаде и кочнице – иде у правом смеру, али преспоро."

На питање шта би урадио "ако Република Српска крене путем Каталоније" и прогласи независност, Изетбеговић је у интервјуу за Дојче веле рекао: "Радићу оно што ће радити све патриоте у овој земљи – бранити оно на шта смо стекли право борбом од 1992. до 1995. па и самим Дејтонским мировним споразумом."

"Хајде да окренемо питање: Како ће они поцепати БиХ?", запитао је бошњачки члан Председништва.

"Дејтонски мировни споразум је на нашој страни, историја је на нашој страни, Устав је на нашој страни, интерес земаља на Балкану укључујући и Србију је на нашој страни. Интерес Европе – да нема поново рата у БиХ, затим на Балкану, јер га је једном добила из овог истог града пре 103 године – на нашој је страни. Имаћемо све те силнике на нашој страни да се једна таква авантура не деси."

Изетбеговић је, говорећи о сценарију отцепљења Републике Српске, рекао да ће већина бити на страни одбране територијалног интегритета БиХ. "Ако произведу друго полувреме, мислим да ће они који га произведу изгубити – надам се политички, а не војно."

"Нисам Ердоганов играч"

Недавну посету председника Србије и Турске, Александра Вучића и Реџепа Тајипа Ердогана, Новом Пазару оцењује оптимистичком и могла би, каже, променити атмосферу.

"Срби су такви – или имате проблем или, кад прође проблем, онда они знају бити добри домаћини и пријатељи", рекао је Изетбеговић.

Тврди да није Ердоганов "играч" и да га једино занима однос председника Турске према БиХ и према муслиманима.

Нема, каже, намеру да се меша у односе Ердогана и Меркелове и не жели да коментарише колико су дубоке чистке које Ердоган спроводи против пучиста.

"Колико те чистке треба да буду дубоке, ја не знам. Чињеница је да су они покушали да убију Ердогана. И то не желим да коментаришем. Мене занима однос Ердогана према БиХ и према муслиманима...", рекао је лидер Бошњака у БиХ.

Не слаже се са констатацијом да Турска улаже више у Србију него у БиХ и додаје да је то ствар одлуке владе.

Сматра да је у реду да кад неко ризикује свој новац, процењује да ли му је боље да то чини у Панчеву, него у Сарајеву.

Не можете, додао је, бизнисменима наређивати где ће улагати свој новац.

На питање да ли пријатељством са Ердоганом може да утиче да турски председник од Путина тражи да утиче на Републику Српску и хоће ли Руси моћи да зауставе улазак БиХ у НАТО, Изетбеговић каже да то зависи од снаге Русије, коју је оценио растућом.

"Русија је прејака сила да бисмо олако изговарали о њој тешке речи. (Милорад) Додик очигледно гледа да буде 'играч', да јој се додвори, да то спречи", рекао је.

Ипак, сматра да Русија не може надвладати силе као што су ЕУ и НАТО, а пут БиХ је европски.

Број коментара 46

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво