Реаговања на Изетбеговићеву изјаву

Изјаву Бакира Изетбеговића да планира да призна самопроглашену независност Косова осудили су члан Председништва БиХ Младен Иванић, председник РС Милорад Додик, као и високи званичници Србије – министри унутрашњих послова и одбране, Небојша Стефановић и Александар Вулин, директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић. Седница Савета за националну безбедност одржаће се у четвртак у 12 сати, сазнаје РТС.

Српски члан Председништва БиХ Младен Иванић изјаву Бакира Изетбеговића тумачи као "лицемерје сарајевске политике".

"Господин Изетбеговић том изјавом негира целовитост Србије, а очекује да Србија поштује целовитост БиХ, а што би, он није свестан шта тим изјавама ради, он улази у интегритет једне земље од које очекује, која је гарант 'Дејтона', да чува интегритет БиХ. Потпуно је легитимно да сви у Србији почну да говоре да БиХ не мора остати целовита", истиче Младен Иванић. 

Иванић сматра да није случајно што се она појавила мање од месец дана пре доласка делегације те земље у Београд, додавши да је то свесно стварање негативног амбијента.

"Јако је погрешна политика коју Изетбеговић води", каже Иванић за Танјуг.

Иванић сматра да је потез Изетбеговића свесно иритирање и свесно прављење негативног амбијента на најосетљивијем питању за Србију.

Према његовим речима, БиХ неће признати независност Косова, а у случају да га прегласају друга два члана Председништва, каже да има инструменте којима ту одлуку може да оспори.

"Таква одлука неће бити на седници Председништва БиХ, а ако би била, могу покренути механизам који се зове 'витални национални интерес'", објаснио је Иванић.

Како је рекао, на тај начин одлука се може ставити ван снаге, тако да "нема ни теоријских, ни практичних шанси да БиХ то уради".

Председник Републике Српске упозорава да се Бакир Изетбеговић меша у унутрашња питања Србије.

"Изетбеговић је српски непријатељ број један. Он би држао лекције РС и признао Косово, што говори о човеку који је спреман да суседну земљу, за коју је говорио да са њом жели добре односе, да се меша у њене унутрашње ствари да не признаје њен интегритет", каже Милорад Додик.

"Каже да Бошњаци не живе добро у Санџаку. Директно се меша оценама које нису пристојне и не одговарају истини", наглашава председник РС.

Додик сматра да Изетбеговић не поштује територијални интегритет Србије и добре односе са Србијом, па је то као да не поштује ни Босну и Херцеговину.

"Косово неће бити признато од стране БиХ шта год Бакир Изетбеговић рекао и шта год он покушао да уради јер то, да ли ће БиХ признати Косово и Метохију или не, зависи од Републике Српске", рекао је Додик за ТВ Пинк.

Додао је да то може да буде само "став једног политичара који је на заласку политичке каријере".

Додик је рекао да Изетбеговић "није Босна и Херцеговина" те да ли ће Косово бити признато од стране Босне зависи од Републике Српске, која то, како каже, неће учинити.

Председник Српске је истакао да Изетбеговић има много проблема у својој политичкој партији и свом народу, што се тиче подршке, и да на овај начин, како каже, покушава да врати политички значај.

Због изјаве члана Председништва Босне и Херцеговине, министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је да ће Србија сазвати седницу Савета за националну безбедност, где ће размотрити даље кораке државе.

Вулин: Изјава Изетбеговића опасна

Министар одбране Александар Вулин каже да Бакир Изетбеговић зна да за признање КиМ никада неће добити подршку Срба и да до њега неће доћи, те да Изетбеговић својом изјавом прети да озбиљно дестабилизује БиХ, али и читав регион.

"Његова изјава је још опаснија јер она говори да је Изетбеговић спреман да повлачи потезе који не могу да имају резултат и никакву корист за грађане БиХ, али могу да изазову озбиљне политичке сукобе па и блокаду функционисања те земље", рекао је Вулин у писаној изјави медијима.

Министар одбране напомиње да је Изетбеговић човек опасних намера које би, како каже, морале да забрину и међународну заједницу бар колико брину и суседе БиХ.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић рекао је да је изјава члана Председништва Босне и Херцеговине Бакира Изетбеговића о признању независности Косова "скандалозна и шокантна" и да, како је рекао, из корена мења "ствари и односе".

"Сасвим сигурно да ово неће остати без одговора. То значи да БиХ напушта принцип поштовања територијалног интегритета и суверенитета не само у случају Србије, пошто не можете у случају Србије примењивати једне аршине, а на друге државе, па и на властиту, друге аршине", рекао је Ђурић за Пинк.

Ђурић је додао да ће надлежни органи Србије врло брзо наћи начина да дају, како је рекао, прави одговор на шокантну и скандалозну изјаву Изетбеговића.

Народни посланик у Скупштини Србије Мехо Омеровић каже да је ван сваке памети да неко ко је само један од три члана Председништва БиХ, која чува сопствени територијални интегритет, жели да признаје сецесију у другој држави.

"Залагати се за комадање Србије признавањем Косова значило би да је то и прихватање да се и БиХ може делити на три дела", оцењује Омеровић.

Професор Правног факултета у Београду Владан Петров сматра да је став Изетбеговића споран са становишта уставног поретка БиХ, државе засноване на Дејтонском мировном споразуму, додајући да је са становишта уставног права Изетбеговићева изјава нема апсолутно никакво дејство.

Професор на америчком Универзитету "Џонс Хопкинс" и експерт за Балкан Данијел Сервер сматра да је Изетбеговић једнако недоследан као и Додик, који се, како каже, позива на референдум о независности у Републици Српској, али се противи признавању независности Косова.

Поставља се питање може ли се веровати када из Сарајева стигну жеље за добрим односима и помирењем.

"Мислим да ће јако тешко ићи са помирењем, јер код Бошњака имате наратив невине жртве, нема кривице, одговорности, чак ни ратне", сматра професор Универзитета у Бањалуци Ненад Кецмановић.

Изетбеговић је у интервјуу за Дојче веле рекао да је БиХ већ требало да призна Косово и да се нада да ће га признати. Изетбеговић је додао и да не верује у каталонски сценарио у Босни и Херцеговини. Ипак, ако Република Српска распише референдум о независности, нада се, каже, да ће она изгубити политички, а не војно.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
27° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво