Мектић: Савез за промене са Изетбеговићем неће ни за исти сто сести

Министар сигурности БиХ Драган Мектић поручио је да лидер СДА Бакир Изетбеговић не може више бити партнер Србима, који живе у тој држави, и поручио да Савез за промене са Изетбеговићем неће ни за сто сести.

Након што је Изетбеговић подржан од дела бошњачког народа да поднесе захтев за ревизију пресуде МСП по тужби БиХ против Србије, Мектић каже да Срби са њим више не могу градити БиХ.

"Чак сам убеђен да он има неку патолошку мржњу према Србима. Поштујем СДА, али Бакир Изетбеговић не може бити нама партнер за БиХ. Зато мислим да морамо тражити партнере на неком другом месту, јер БиХ морамо правити по мери свих грађана, на начин да то буде правна држава у којој ћемо се међусобно уважавати", рекао је Мектић у интервјуу сарајевском поргалу Вијести.ба.

На питање шта је решење за односе Бошњака и Срба у БиХ, је ли то промена водећих политика, промена челних људи који воде политике, Мектић одговара потврдно.

"Решење је да се Бошњаци реше Бакира Изетбеговића, а Срби Милорада Додика. Мислим да се њих двојица хране и да је начин вођења политике Милорада Додика према БиХ и Бакира Изетбеговића у БиХ на принципима ратнохушкачке, екстремно националистичке реторике. То је резултат читаве ове приче. Они су нас и довели до овога. Највећа је глупост што је Милорад Додик урадио и никада је нисам подржао, а то је референдум", рекао је Мектић.

Признаје, каже, први пут, да није гласао на референдуму о Дану Републике у РС.

"Нисам и не бих ни сутра изашао на такву врсту референдума, јер га је Додик организовао у сврху властитих приватних интереса, као што је сада и Бакир одлучивао о тужби. Њих двојица су проблем овде. То нас води у суноврат. Ми се две године не бавимо ниједним озбиљним питањем грађана, него само измишљеним и наметнутим политичким кризама Милорада Додика и Бакира Изетбеговића", рекао је Мектић.

Упитан какве реакције Срба ће уследити, Мектић каже да мисли да представници Савеза за промене не треба да излазе из институција БиХ.

"Колико год права у БиХ имају Бошњаци и Хрвати, толико имају и Срби, као што је БиХ држава и Бошњака и Хрвата, толико је и држава Срба. Ми не можемо да бежимо из нашег, не можемо напуштати нешто што је наше. Међутим, не можемо дозволити, када су у питању односи унутар БиХ, да се разарају Устав и закони, и да се на неким приватним седељкама и неформалним дружењима људи врло сумњиве прошлости, посебно ратне, одлучује о важним и крупним питањима у БиХ", казао је Мектић.

Савез за промене, каже, сигурно више са Изетбеговићем неће бити партнер.

"Нећемо са њима седати за сто нити ћемо разговарати. Спремни смо са другим људима из СДА да разговарати о будућности БиХ. Мислим да БиХ треба градити на начин да идемо у ЕУ. Такође сматрам да се регионално треба повезивати и да на западном Балкану генерално треба доћи до изградње стратешког заједничког интереса Бошњака и Срба, јер смо напросто осуђени да живимо једни са другима. Али, ми не можемо да радимо са људима који су екстреми", поручио је Мектић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво